today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τραμπ: Στόχος η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές χθες Τετάρτη ότι σκοπός του είναι να έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν όλα τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούν στη χώρα της Ασίας ως τα Χριστούγεννα, ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους Ταλιμπάν.

«Ο υπόλοιπος μικρός αριθμός των γενναίων ανδρών και γυναικών μας που υπηρετούν ακόμη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να έχει επιστρέψει σπίτι ως τα Χριστούγεννα!», ανέφερε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα τετραετή θητεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος υπόσχεται εδώ και χρόνια να «τερματίσει τους πολέμους χωρίς τέλος» και δεν έκρυψε ποτέ ότι ελπίζει να επιταχυνθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύθηκε να αποσύρει όλα τα στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021 το αργότερο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ταλιμπάν την 29η Φεβρουαρίου, προκειμένου να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκησαν ποτέ οι ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύθηκαν να μην επιτρέπουν να δρουν τρομοκράτες με ορμητήριο τα εδάφη που ελέγχουν και να αρχίσουν άνευ προηγουμένου ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Αυτές οι τελευταίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, και δεν έχουν ακόμη επιτρέψει τα μέρη να συνεννοηθούν για τη μείωση της βίας, πόσο μάλλον για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Παρότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες είναι ελάχιστη, ο αμερικανικός στρατός άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις του με τον ρυθμό που προέβλεπε η συμφωνία του Φεβρουαρίου, αν όχι ταχύτερα. Τον Σεπτέμβριο απέμεναν 8.600 αμερικανοί στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν, όμως το Πεντάγωνο είχε καταστήσει σαφές πως ετοιμαζόταν να αποσύρει κι άλλους άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες διακρίσεις για το Kia EV9