today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Βραζιλία: Συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ – «Λουκέτο» σε 50.000 τουριστικές επιχειρήσεις

Η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,8% του ΑΕΠ το 2020, κατά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που πάντως είναι πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, όταν γινόταν λόγος για υποχώρηση του κατά 9,1%.

«Η (βραζιλιάνικη) οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,8% το 2020, κατόπιν να ανακάμψει εν μέρει καταγράφοντας ανάπτυξη 2,8% το 2021», εκτιμά το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Στο κείμενο, το ΔΝΤ επαινεί την αντίδραση των βραζιλιάνικων αρχών μπροστά στην κρίση που προκάλεσε ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ενεργητικές πολιτικές απέτρεψαν βαθύτερη ύφεση, σταθεροποίησαν τις χρηματαγορές και άμβλυναν τις συνέπειες για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους» πολίτες της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, κρίνει ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγάλη αύξηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος αναμένεται να αυξήσει το χρέος σε επίπεδο κοντά στο 100% του ΑΕΠ το 2020 και το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό μεσοπρόθεσμα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν «αυξημένοι και πολύμορφοι», σημειώνοντας το ενδεχόμενο να σημειωθεί δεύτερο επιδημικό κύμα, η ύφεση να είναι παρατεταμένη και να υπάρξει μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου του χρέους.

Στη Βραζιλία οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 147.000, ενώ πλέον τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 6 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην υφήλιο, πίσω από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και την Ινδία.

Στον τομέα του τουρισμού, 49.900 επιχειρήσεις έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας, ή το 16,7% των επιχειρήσεων του κλάδου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων Εμπορίας Αγαθών, Υπηρεσιών και Τουρισμού (CNC). Επλήγησαν περισσότερο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (29.200), ακολουθούμενες από τις μικρές επιχειρήσεις (19.100). Όλες οι πολιτείες κατέγραψαν κλείσιμο εταιρειών του τομέα, κυρίως η Σαν Πάουλου (15.200), η Μίνας Ζεράις (5.400), το Ρίο ντε Ζανέιρο (4.500) και η Παρανά (3.800).

Το βαρύτερο πλήγμα υπέστησαν εστιατόρια και μπαρ (39.500 έκλεισαν), ακολουθούμενα από τα ξενοδοχεία και τα πανδοχεία (5.400) και εταιρείες χερσαίων μεταφορών (1.700). Σύμφωνα με την υπηρεσία απασχόλησης και ανεργίας, ο τομέας του τουρισμού απώλεσε 481.300 θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας.

Κατά υπολογισμούς της CNC, τα διαφυγόντα έσοδα του κλάδου στη Βραζιλία ανήλθαν σε σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ