today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Οδήγηση: Η εξέλιξη των αυτοματοποιημένων τεχνολογιών ασφάλειας

Οι τεχνολογίες βοήθειας του οδηγού στα μηχανοκίνητα οχήματα συνεισφέρουν στη διάσωση ζωών και στην πρόληψη τραυματισμών. Ορισμένα από τα σημερινά νέα μηχανοκίνητα οχήματα διαθέτουν τεχνολογία με έναν συνδυασμό υλικών (αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ) και λογισμικού για να υποστηρίξουν τα οχήματα να εντοπίσουν ορισμένους κινδύνους ασφαλείας, ώστε να μπορούν να προειδοποιήσουν τον οδηγό να ενεργήσει για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας στοχεύει να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την ασφάλεια και να παρέχει αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης (ADS) που μπορούν να χειριστούν ολόκληρη την εργασία οδήγησης όταν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Πέντε περίοδοι ασφάλειας

1950 – 2000. Χαρακτηριστικά ασφάλειας / ευκολίας, Ζώνη ασφαλείας, Cruise Control, Antilock Brakes.

2000 – 2010. Προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας, Blind Spot Detection, Forward Collision Warning, Lane Departure Warning

2010 – 2016. Προηγμένες δυνατότητες βοήθειας προγράμματος οδήγησης, Συστήματα βίντεο οπισθοπορείας, Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης για πεζούς , Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Πίσω αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, Πίσω διασταύρωση κυκλοφορίας Alert, Lane Centering Assist

2016 – 2025. Μερικώς αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, Προσαρμοστικός έλεγχος ταχύτητας Βοήθεια κυκλοφοριακής συμφόρησης, Self-park.

2025+. Πλήρως αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, Αυτόματος πιλότος αυτοκινητόδρομου.

Ο δρόμος προς τον πλήρη αυτοματισμό

Πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα και φορτηγά που μας οδηγούν αντί να τα οδηγούμε θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτά τα αυτοκινούμενα οχήματα τελικά θα ενσωματωθούν στους αμερικάνικους δρόμους προχωρώντας σε έξι επίπεδα εξελίξεων στην τεχνολογία βοήθειας οδηγού τα επόμενα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από μη αυτοματοποίηση (όπου απαιτείται πλήρως δεσμευμένος οδηγός ανά πάσα στιγμή), έως πλήρη αυτονομία (όπου ένα αυτοματοποιημένο όχημα λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς ανθρώπινο οδηγό), αναφέρει η Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό (NHTSA).

Επίπεδα αυτοματισμού 

Επίπεδο 0: Ο ανθρώπινος οδηγός κάνει όλη την οδήγηση.

Επίπεδο 1: Ένα προηγμένο σύστημα βοήθειας οδηγού (ADAS) στο όχημα μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τον ανθρώπινο οδηγό είτε με το τιμόνι είτε με το φρενάρισμα / επιτάχυνση, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα.

Επίπεδο 2: Ένα προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδηγού (ADAS) στο όχημα μπορεί να ελέγξει το ίδιο το τιμόνι και το φρενάρισμα / επιτάχυνση ταυτόχρονα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο ανθρώπινος οδηγός πρέπει να συνεχίσει να δίνει πλήρη προσοχή («παρακολούθηση του περιβάλλοντος οδήγησης») ανά πάσα στιγμή και να εκτελεί την υπόλοιπη εργασία οδήγησης.

Επίπεδο 3: Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης (ADS) στο όχημα μπορεί να εκτελέσει όλες τις πτυχές του καθήκοντος οδήγησης υπό ορισμένες συνθήκες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ανθρώπινος οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή όταν ο ADS ζητά από τον ανθρώπινο οδηγό να το πράξει. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ο ανθρώπινος οδηγός εκτελεί το καθήκον οδήγησης.

Επίπεδο 4: Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης (ADS) στο όχημα μπορεί το ίδιο να εκτελεί όλες τις εργασίες οδήγησης και να παρακολουθεί το περιβάλλον οδήγησης – ουσιαστικά, κάνει όλη την οδήγηση – σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να προσέχει υπό αυτές τις συνθήκες.

Επίπεδο 5: Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης (ADS) στο όχημα μπορεί να κάνει όλη την οδήγηση σε όλες τις περιστάσεις. Οι επιβάτες είναι απλώς επιβάτες και δεν χρειάζεται ποτέ να εμπλέκονται στην οδήγηση.

Οφέλη του αυτοματισμού

Τα οφέλη ασφάλειας των αυτοματοποιημένων οχημάτων είναι υψίστης σημασίας. Η δυνατότητα των αυτοματοποιημένων οχημάτων να σώσουν ζωές και να μειώσει τους τραυματισμούς βασίζεται σε ένα κρίσιμο και τραγικό γεγονός: το 94% των σοβαρών συγκρούσεων οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Τα αυτοματοποιημένα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τα ανθρώπινα λάθη από την εξίσωση σύγκρουσης, τα οποία θα βοηθήσουν στην προστασία των οδηγών και των επιβατών, καθώς και των ποδηλατών και των πεζών. Όταν θεωρείτε ότι περισσότεροι από 36.560 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, γίνονται κατανοητά τα οφέλη των τεχνολογιών βοήθειας οδηγού.

Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον οικονομικά και πρόσθετα κοινωνικά οφέλη. Μια μελέτη του NHTSA έδειξε ότι τα αυτοκίνητα που συγκρουστήκαν το 2010 κόστισαν 242 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων 57,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένη παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας και 594 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω απώλειας ζωής και μειωμένης ποιότητας ζωής λόγω τραυματισμών. Η εξάλειψη της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων θα μπορούσε να εξαλείψει αυτό το κόστος.

Αποδοτικότητα και ευκολία

Δρόμοι γεμάτοι με αυτοματοποιημένα οχήματα θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν για την ομαλή ροή της κυκλοφορίας και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ώρες καθυστερήσεις στην κυκλοφορία το 2014, μειώνοντας το χρόνο εργασίας ή με την οικογένεια, αυξάνοντας το κόστος καυσίμου και τις εκπομπές οχημάτων. Με τα αυτοματοποιημένα οχήματα, ο χρόνος και τα χρήματα που ξοδεύονται στις μετακινήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι τα αυτοματοποιημένα οχήματα θα μπορούσαν να ελευθερώσουν έως και 50 λεπτά κάθε μέρα που είχαν προηγουμένως αφιερωθεί στην οδήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ