today-is-a-good-day
19 C
Athens

Μπαράκ Ομπάμα: Στη ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ προσπαθώ να δώσω τη γεύση του προσωπικού μου ταξιδιού με όλες τις απίστευτες χαρές και λύπες του

Τα απομνημονεύματα του Μπαράκ Ομπάμα, 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφορούν στην Ελλάδα, στις 17 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ από την Aθens Bookstore Publications.

Το βιβλίο έχει τίτλο ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ, και η έκδοσή του πρόκειται να γίνει ταυτόχρονα, σε 25 γλώσσες.

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε σκληρόδετη έκδοση για την Ελλάδα και την Κύπρο και θα διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα Public, το public.gr και το obamabook.gr μέχρι τέλους του έτους, και στη συνέχεια από το σύνολο των βιβλιοπωλείων της χώρας. Η αγγλική έκδοση του βιβλίου θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από την Crown, εταιρία του εκδοτικού ομίλου Random House Publishing Group, κλάδου της Penguin Random House.

Στο ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ, ο Μπαράκ Ομπάμα διηγείται με τη δική του φωνή την απίστευτη οδύσσεια ενός νεαρού άντρα που ξεκίνησε αναζητώντας την ταυτότητά του για να καταλήξει να γίνει ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, περιγράφοντας με συγκλονιστικές προσωπικές λεπτομέρειες τόσο την πολιτική του παιδεία όσο και τις σημαντικότερες στιγμές της πρώτης θητείας αυτής της ιστορικής προεδρίας – μια εποχή δραστικών μεταβολών και δραματικών αναταραχών. Σε μια συγκινητική, βαθιά προσωπική καταγραφή της ιστορίας εν τω γίγνεσθαι, ο Ομπάμα επιφυλάσσει στους αναγνώστες ένα ταξίδι που ξεκινάει από τις πρώτες του πολιτικές φιλοδοξίες και φτάνει, μέσω της καθοριστικής νίκης του στις τοπικές εσωκομματικές εκλογές της Αϊόβας που έδειξε τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης, ως την ιστορική βραδιά της 4ης Νοεμβρίου 2008, όταν εξελέγη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλάμβανε το ύπατο αξίωμα της χώρας.Αναπολώντας την προεδρία, προσφέρει μια μοναδική και στοχαστική αξιολόγηση τόσο του εκπληκτικού εύρους όσο και των ορίων της προεδρικής εξουσίας, καθώς και μια σπάνια ματιά στις εσωτερικές διεργασίες του κομματικού συστήματος των ΗΠΑ και της διεθνούς διπλωματίας.

Ο Ομπάμα παίρνει τον αναγνώστη μαζί του μέσα στο Οβάλ Γραφείο και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, αλλά και στη Μόσχα, στο Κάιρο, στο Πεκίνο και αλλού. Διαβάζουμε τις σκέψεις που τον απασχολούν καθώς συγκροτεί το υπουργικό του συμβούλιο, προσπαθεί να διαχειριστεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, αναμετράται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υπερνικά εκ πρώτης όψεως ανυπέρβλητα εμπόδια για να εξασφαλίσει την ψήφιση του Νόμου για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, που έγινε ευρύτερα γνωστό ως Obamacare, συγκρούεται με στρατηγούς γιατην αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν, προωθεί τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, αντιδρά στο καταστροφικό ατύχημα της Deepwater Horizon, και εξουσιοδοτεί την Επιχείρηση Τρίαινα του Ποσειδώνα, η οποία καταλήγει στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά προσωπικό και ενδοσκοπικό – το στοίχημα ενός νεαρού ακτιβιστή και της πίστης του με την ιστορία, που δοκιμάζονται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Ο Ομπάμα μιλά με ειλικρίνεια για τις δύσκολες ισορροπίες που συνεπαγόταν η υποψηφιότητά του ως Αφροαμερικανού, με όλες τις προσδοκίες μιας γενιάς που είχε επενδύσει επάνω του τις ελπίδες της για «ελπίδα και αλλαγή», και η αναμέτρηση με τις ηθικές προκλήσεις αποφάσεων με τεράστιο αντίκτυπο. Μιλάει επίσης ανοιχτά για τις δυνάμεις που του εναντιώθηκαν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για το πώς επηρέασε η ζωή στον Λευκό Οίκο τη σύζυγο και τις κόρες του, και δεν διστάζει να αποκαλύψει τις αμφιβολίες του και τις απογοητεύσεις του. Ωστόσο, ποτέ δεν εγκαταλείπει την πίστη του στη δυνατότητα προόδου στο πλαίσιο του τεράστιου, διαρκούς πειράματος που είναι η Αμερική.

Δήλωση του Προέδρου Ομπάμα: «Η ολοκλήρωση ενός βιβλίου είναι ένα μοναδικό συναίσθημα, και αυτό είναι ένα βιβλίο για το οποίο είμαι υπερήφανος. Έχω περάσει τα τελευταία χρόνια αναπολώντας την προεδρία μου, και στη ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ έχω προσπαθήσει να συμπεριλάβω μια ειλικρινή εξιστόρηση της προεκλογικής μου εκστρατείας και της προεδρικής μου θητείας, των κύριων γεγονότων και προσώπων που τις διαμόρφωσαν· να κάνω μια αποτίμηση των επιτυχιών μου και των λαθών μου· και να περιγράψω τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις με τις οποίες αντιπαρατεθήκαμε εκείνη την εποχή οι συνεργάτες μου κι εγώ – και με τις οποίες εξακολουθούμε ως έθνος να παλεύουμε. Στο βιβλίο αυτό έχω προσπαθήσει επίσης να δώσω στον αναγνώστη μια γεύση του προσωπικού ταξιδιού που ήταν για εμένα και για τη Μισέλ αυτά τα χρόνια, με όλες τις απίστευτες χαρές και λύπες τους. Και τέλος, σε μια στιγμή κατά την οποία η Αμερική συνταράσσεται τόσο έντονα, το βιβλίο καταθέτει κάποιες ευρύτερες σκέψεις μου όσον αφορά το πώς μπορούμε να αρχίσουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και να κάνουμε τη δημοκρατία μας λειτουργική για όλους – ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανέναν Πρόεδρο χωρίς τη συμμετοχή όλων μας ως ενεργών πολιτών. Ελπίζω ότι η ανάγνωσή του θα είναι μια ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία, αλλά πάνω από όλα ελπίζω το βιβλίο να εμπνεύσει νέους ανθρώπους σε όλη τη χώρα –και σε όλον τον κόσμο– να πάρουν τη σκυτάλη, να υψώσουν τη φωνή τους και να παίξουν τον ρόλο τους για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο».

Τη μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα έχουν αναλάβει οι διακεκριμένοι μεταφραστές Χρύσα Φραγκιαδάκη και Μάνος Τζιρίτας, ενώ λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα προαγοράς της Ελληνικής έκδοσης μέσω των σελίδων obamabook.gr και public.gr Η ελληνική έκδοση του βιβλίου ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ θα κυκλοφορήσει σε Ελλάδα και Κύπρο από την ΑΘens Bookstore Publications.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ