today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γ.Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση» όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας γι’ αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».

Ο κ. Στόλντενμπεργκ χαιρέτισε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος, «που σημαίνει αυτομάτως ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ» όπως είπε, επισήμανε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συνεισφέρουν σε αποστολές και βοηθούν πολύ στη διατήρηση ασφαλούς εναερίου χώρου στο Μαυροβούνιο, και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη αποτελούν ένα πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας του ΝΑΤΟ.

«Όλη αυτή η συνεισφορά κρατά την Ελλάδα ισχυρή αλλά και το ΝΑΤΟ ισχυρό» είπε ο κ.Στόνλτεμπνεργκ και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε τις ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτό έχει προεκτάσεις για τη δική μας ασφάλεια, άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε από κοινού» είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Επισήμανε επίσης, ότι «η συμμαχία μας αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα διαλόγου, όπου σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνέρχονται καθημερινά για να συζητήσουν ζητήματα ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα ή ακανθώδη είναι κάποια εξ αυτών. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε πόσο ισχυρότεροι είμαστε αν ενώνουμε δυνάμεις. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί είμαστε αλληλέγγυοι ο ένας προς τον άλλο. Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για τη σημαντική και άοκνη προσπάθειά σας και την υποστήριξη προς την συμμαχία μας».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:

“Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο,
Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή, είναι πάντα υπέροχο να βρίσκομαι στην Αθήνα και να συναντιόμαστε ξανά.
Η Ελλάδα είναι πάντα ένας πολύτιμος σύμμαχος, είσαστε αφοσιωμένοι στην κοινή μας ασφάλεια και συνδράμετε το ΝΑΤΟ με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Με τη συμμετοχή σας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσσοβο, τα μαχητικά σας βοηθούν στην ασφάλεια των ουρανών του Μαυροβουνίου και το πολεμικό σας ναυτικό αποτελεί σημαντικό τμήμα της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ.
Σας είμαστε ευγνώμονες για όλες σας τις συμμετοχές. Επίσης καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα και επίσης καλωσορίζουμε την ανακοίνωση σας για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σας καθώς αυτό θα ενδυναμώσει το ΝΑΤΟ.
Όλη αυτή η συμμετοχή διατηρεί της Ελλάδα δυνατή και διατηρεί και το ΝΑΤΟ δυνατό.
Συζητήσαμε το περιβάλλον  ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αντίδραση του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρονιά η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή τα προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Το ΝΑΤΟ στέκεται διπλά σας με αλληλεγγύη.
Οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υποστηρίζουν τις Ελληνικές και τις Τουρκικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφάλειας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την FRONTEX, στις προσπάθειες να κλείσουν τις διαδρομές της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων.
Και ευχαριστώ την Ελλάδα για την συμμετοχή της σε αυτή την επιχείρηση. Αυτό δείχνει επίσης πως το ΝΑΤΟ βοηθά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Συμμάχων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση ενός θέματος το οποίο είναι μείζονος  σημασίας για όλους μας.
Συζητήσαμε επίσης τις πρόσφατες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Με την εποικοδομητική συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, δημιουργήσαμε ένα διμερή μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Αυτός περιλαμβάνει τη δέσμευση να δημιουργηθεί μια ασφαλής γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η οποία θα διευθετεί ζητήματα αποκλιμάκωσης στη θάλασσα και τον αέρα.
Καλωσορίζω την κίνηση αυτή, συγχαίρω τους δυο συμμάχους για τις προσπάθειες τους και εμείς είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτό τον μηχανισμό ακόμη περισσότερο.
Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι  διαφορές μεταξύ συμμάχων μπορούν τώρα να διευθετηθούν μέσω διαπραγματεύσεων, στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου.
Επίσης συζητήσαμε τους προβληματισμούς για την αυξανομένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει επιπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας μας. Γι΄αυτό και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί.
Η Συμμαχία μας είναι μια σημαντική πλατφόρμα διαλόγου στην οποία σύμμαχοι από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συναντώνται καθημερινά για να συζητήσουν θέματα τα οποία είναι σημαντικά για την ασφάλεια μας, ανεξάρτητα από το ποσό δύσκολα μπορεί να είναι αυτά. Γιατί θεωρούμε ότι το να τα αντιμετωπίζουμε μαζί, μας ενδυναμώνει. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή γιατί συμπορευόμαστε.
Κύριε Πρωθυπουργέ χαίρομαι που ξανασυναντηθήκαμε, σας ευχαριστώ για την απρόσκοπτη στήριξη σας στην Συμμαχία, σας ευχαριστώ για τις συνομιλίες που είχαμε εδώ σήμερα καθώς και για την προσωπική σας δέσμευση στην Ατλαντική Συμμαχία.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ