today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

“Καμπανάκι” Μίχαλου για πρόσθετες επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις

Την αγωνία των επιχειρήσεων, ότι – σε μια εξαιρετικά δυσμενή για την αγορά περίοδο, εξαιτίας της πανδημίας – κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με πρόσθετες, υπέρογκες οφειλές προς τους δήμους, εξέφρασε με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμητρη Παπαστεργίου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, μετά τη δήλωση στους δήμους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 των πραγματικών στοιχείων για τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στο Ε9, οι οφειλές των επιχειρήσεων προς τους δήμους θα αυξηθούν υπέρμετρα, με την επιβολή μάλιστα αναδρομικών τελών και φόρων από την 1η Ιανουαρίου 2020. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μίχαλος ζητά τον εξορθολογισμό του πλαισίου υπολογισμού των δημοτικών τελών, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα πρόβλημα που θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις και τις τοπικές οικονομίες.

Τα επιμελητήρια ζητούν να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση, ενόψει της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων για το 2021 και, όπως εκτιμούν, συγκεκριμένα θα πρέπει:

· Να μειωθούν οι συντελεστές μέχρι τα 1.000 τ.μ.

· Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 1.000 έως 6.000 τ.μ., ώστε ο τελικός συντελεστής να είναι στο 30% του αρχικού.

· Να προβλεφθεί μειωτικός συντελεστής από τα 6.000 τ.μ. και άνω, ώστε ο τελικός συντελεστής να είναι στο 10% του αρχικού.

· Οι βοηθητικοί χώροι να χρεώνονται στο 20% του αρχικού συντελεστή.

· Οι μη ηλεκτροδοτούμενοι και μη χρησιμοποιούμενοι χώροι να εξαιρούνται των δημοτικών τελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ