today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά το νέο αρνητικό τεστ, συνεχίζει την εκστρατεία στη Φλόριντα

Αρνητικό ήταν το αποτέλεσμα και του τρίτου τεστ PCR στο οποίο υποβλήθηκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε η εκστρατεία του.

Ο Μπάιντεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) την περασμένη Τρίτη. Διαγνώστηκε αρνητικός στον SARS-CoV-2 σε προηγούμενα δύο τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, στα οποία υποβλήθηκε την Παρασκευή, ημέρα που ο Τραμπ αποκάλυψε πως έχει μολυνθεί και παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19.

Η εκστρατεία δεν διευκρίνισε πόσο συχνά εξετάζεται τελευταία ο Μπάιντεν.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να υποβάλλεται σε θεραπεία στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, η εκστρατεία του Μπάιντεν σκοπεύει να διατηρήσει στο επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από τον ίδιο και την κυβέρνησή του το διάστημα που απομένει ως την 3η Νοεμβρίου.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει ευχηθεί στον πρόεδρο ταχεία ανάρρωση. Αλλά τόσο ο πρώην αντιπρόεδρος, όσο και στελέχη της εκστρατείας του έχουν χρησιμοποιήσει τη μόλυνση του αρχηγού του κράτους για να υπογραμμίσουν ένα μήνυμα που υπογραμμίζουν συστηματικά: ο Μπάιντεν θα χειριζόταν την πανδημία καλύτερα από τον Τραμπ.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, υποδιευθύντρια της ομάδας που διεξάγει την εκστρατεία του, σημείωσε χθες πως αυτό το επιχείρημα θα επαναλαμβάνεται διαρκώς τις ημέρες που απομένουν ωσότου να ανοίξουν οι κάλπες.

Στις εκλογές οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν «μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών ηγεσίας και αφότου ο ιός έφθασε στη χώρα μας, την άνοιξη, ο Τζο Μπάιντεν ηγείται διά του παραδείγματος», είπε Μπέντινγκφιλντ στην εκπομπή This Week του ABC, αναφερόμενη στη χρήση μασκών από την εκστρατεία, στην τήρηση του κανόνα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και τον περιορισμό του αριθμού των συμμετεχόντων στις προεκλογικές εκδηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, με 7.411.716 μολύνσεις και 209.720 θανάτους ως εδώ. Στον Τραμπ δόθηκε μια ευκαιρία να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αλλού, να το αποσπάσει από το ζήτημα της πανδημίας, τον περασμένο μήνα, όταν ο θάνατος της δικάστριας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ του έδωσε τη σπάνια ευκαιρία να κάνει τον τρίτο πρακτικά ισόβιο διορισμό μέλους στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της θητείας του, προτού η μόλυνσή του να γυρίσει ξανά τον προβολέα στην πανδημία.

Με τον Τραμπ, 74 ετών, εξ ορισμού να αδυνατεί να εμφανιστεί δημόσια λόγω της ασθένειάς του, η εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου τον περιγράφει σαν «μαχητή» σε μηνύματά της προς τους υποστηρικτές του, προτρέποντάς τους να κάνουν δωρεές. Συνεργάτες του προέδρου εξάλλου συνεχίζουν να επικρίνουν την προσέγγιση του Μπάιντεν.

Ο Τζέισον Μίλερ, σύμβουλος της εκστρατείας του μεγιστάνα, χλεύασε τον 77χρονο υποψήφιο των Δημοκρατικών διότι φοράει συνέχεια μάσκα και επέμεινε στο ότι «δεν μπορούμε όλοι να μείνουμε κλεισμένοι στο υπόγειο για το υπόλοιπο της ζωής μας».

Κατά την άποψη της Κέλι Ντίτριχ, που συμβάλλει στη χάραξη της στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος, οι ψηφοφόροι ενδέχεται να τιμωρήσουν το ότι ο Τραμπ και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης. Η πανδημία «έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των Αμερικανών», σημείωσε.

Σήμερα ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις με φυσική παρουσία, στη Φλόριντα, διεκδικούμενη πολιτεία με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων (29) που θεωρείται κρίσιμη.

Ήδη, ως χθες Κυριακή, είχαν υποβληθεί μέσω ταχυδρομείου πάνω από 3,3 εκατομμύρια ψήφοι, καθώς ολοένα περισσότεροι ψηφοφόροι προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό προσερχόμενοι σε εκλογικά κέντρα.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που διενεργήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, δηλαδή αφού ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της χώρας προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, κατέδειξε ότι ο Μπάιντεν διατηρεί διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου σε εθνικό επίπεδο και ότι η πλειοψηφία του δείγματος θεωρεί ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη μόλυνση αν έπαιρνε πιο σοβαρά την πανδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ