Η Ελλάδα και η Κύπρος έμειναν ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αθήνα, όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήκωσαν τα …λάβαρα της επανάστασης, κάνοντας σαν να μην γνωρίζουν πως παίζεται το «παιχνίδι» και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά φάνηκε προβλέψιμος. Βγήκε στο «αντάρτικο» με μια ανάρτηση, που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε «σηκωθεί» πριν καν αποτυπωθεί στο χαρτί το κείμενο των συμπερασμάτων των 27 χωρών της Ε.Ε.
Του Κώστα Πασίση
Ειδικότερα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έφυγε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια και όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν» και κατέληξε με το βαρύγδουπο ερώτημα «γιατί πέταξε λευκή πετσέτα».
Από κοντά και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία στην ανακοίνωση της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Μητσοτάκης «Έδωσε πολλά για να πάρει ευχολόγια που δεν αποτρέπουν την Τουρκία».
Αμφότεροι προέβησαν σε επιθέσεις στην κυβέρνηση, υπό την «επήρεια» της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis όπου στη πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 37,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετα …βίας αγγίζει το 20%. Και το ΚΙΝΑΛ μόλις 5,4%. Δηλαδή λίγο πιο πάνω από το 4,5% της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικέντρωσαν τα «βέλη» τους, στο ζήτημα των κυρώσεων για το οποίο ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και απάντησε.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε σε αυτό που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή απόφαση ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά θα υπάρξουν συνέπειες». Και αυτή η υπαρκτή «απειλή» έχει εκνευρίσει το Σουλτάνο. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τη στάση της Τουρκίας στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Ο …αδιάβαστος κ. Τσίπρας
Σαφώς και το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου της Ε. Ε θα μπορούσε να ήταν χειρότερο για την Άγκυρα, αν δεν έβαζε ουσιαστικά «βέτο» η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία έσωσε τον Ταγίπ Ερντογάν, από …βατερλώ.
Ο κ. Μητσοτάκης αντί άλλης απάντησης στον κ. Τσίπρα για το ζήτημα των κυρώσεων που πρόταξε στην κριτική του, συνέστησε στον αρχηγό της
Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαβάσει τι λέει ο διεθνής τύπος για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης Συνόδου.
Επι παραδείγματι το Reuters αναφέρει: «Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις».
η Deutsche Welle γράφει ότι «Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο»
Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι τίτλοι του BBC του Politico και Euractiv για τη διαπραγμάτευση-θρίλερ.
Επιπλέον η ικανοποίηση της κυβέρνησης από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δικαιολογείται και από την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας η οποία σε ανακοίνωση της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ευρωπαίοι «πήραν διαζύγιο από την πραγματικότητα».
Η Αθήνα, στα θετικά αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης, με έντονο το στοιχείο του συμβιβασμού, κρατά και το γεγονός ότι αποφασίστηκε “Οι διερευνητικές επαφές να αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο”.
Οι διερευνητικές επαφές και οι επιδιώξεις της Ευρώπης
Από την προσεκτική ανάγνωση και μελέτη των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου προκύπτει πάντως ότι η κυβέρνηση κρατά «μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα των επικείμενων διερευνητικών επαφών. Και αυτό επειδή η Τουρκία προτού καν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία με δηλώσεις των αξιωματούχων της, «τορπιλίζει» τις συζητήσεις θέτοντας ανύπαρκτα ζήτημα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών, γκρίζες ζώνες κ.α
“Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη, εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του” τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως “Ελπίζω αυτές οι συζητήσεις κάποια στιγμή να μην είναι διακοσμητικές αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου δεν «εθελοτυφλούν» και βλέπουν το διαγραφόμενο αδιέξοδο. μεταξύ των «σεναρίων» που συζητούν είναι και αυτό της Χάγης. Και όπως επισημαίνεται έχει γίνει προεργασία προς αυτή την κατεύθυνση, αν και ο δρόμος του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ακόμη μακρινός…
Τέλος το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη μαραθώνια και επίπονη σύνοδο κορυφής είναι η προσπάθεια της Γερμανικής Προεδρίας αλλά και των περισσότερων ηγετών, να υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η επικείμενη νέα πρωτοβουλία του γ,γ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες για επίλυση του Κυπριακού.