today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Βουλή: Σύνοδος Κορυφής και καταλήψεις στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΥΠΕΣ και αντιπολίτευσης

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τα ελληνοτουρκικά και οι καταλήψεις στα σχολεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ που αφορούσε τη δημόσια διοίκηση και την επιλογή των γενικών διευθυντών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε μεγάλη εθνική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, έκανε λόγο για σκληρή και δύσκολη μάχη που έδωσε ο πρωθυπουργός, ενώ καταλόγισε μικροκομματική σκοπιμότητα στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που υποστήριξε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι αποτέλεσμα της μυστικής διπλωματίας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Ο πρωθυπουργός έδωσε μια εθνική σκληρή μάχη υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και πολύ δύσκολους συσχετισμούς, και πέτυχε στο κοινό ανακοινωθέν να αποτυπωθεί με σαφήνεια και να σταλεί στη Τουρκία ένα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας της ΕΕ για άρση κάθε μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της γείτονας χώρας, ως προϋπόθεση για την βελτίωση των ευρωπαϊκών της σχέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Από τα αρχικά κείμενα που κινούνταν σε πολύ δύσκολη κατεύθυνση, χρειάστηκε μεγάλη, σκληρή προσπάθεια και συνολική στρατηγική για να αλλάξουν.

Βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο που έχει μπροστά της πολύ σοβαρές εξελίξεις. Ο ελληνικός λαός θα είναι ωφελημένος αν υπάρξει εθνική στρατηγική και ενότητα. Όλοι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη κριτική μας».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις μαθητικές καταλήψεις, ο κ. Θεοδωρικάκος, αφού επεσήμανε ότι «δεν πιστεύω ότι λύνεται κανένα πρόβλημα με καταλήψεις», συμπλήρωσε ότι «το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο, κυρίως για τα παιδιά των αδύναμων οικογενειών».

«Το μήνυμα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι ακούει παιδιά, μαθητές, δασκάλους, καθηγητές. Είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου, δεν είμαστε απέναντι. Είμαι ο τελευταίος που θα πω δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τα παιδιά «να μπουν στο δρόμο του διαλόγου, της συζήτησης και της συνεργασίας και εκεί να διοχετεύσουν τις διεκδικήσεις τους, που είναι θεμιτές».

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι από τις κινητοποιήσεις δεν προκύπτουν πολιτικές μεταβολές ούτε υπάρχει κανένα κομματικό όφελος εκμεταλλευόμενες τα παιδιά. Ας τα αφήσουμε ήρεμα λοιπόν, για να βρεθούν καλύτερες λύσεις στο χώρο της παιδείας», σημείωσε.

Απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Θεοδωρικάκος αντέτεινε ότι «αυτό που ενόχλησε πολλούς, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, αυτό το υπουργείο, στηρίζει την Αυτοδιοίκηση και έδωσε δωρεάν μάσκες στα σχολεία».

«Χάλασε το αφήγημα σας που θέλατε να δημιουργήσετε, ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τους φτωχούς, ότι δεν είναι ευαίσθητη. Υπήρξε η γνωστή αστοχία και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε ότι έχει πλέον οργανωθεί το σύστημα και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μέσα στο επόμενο διάστημα, θα πάρουν τα παιδιά τουλάχιστο τρεις μάσκες οι οποίες είναι ένα μέτρο προστασίας τους», υποστήριξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι «το κείμενο της Συνόδου αναφέρεται ξεκάθαρα για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία. Δεν νομίζετε ότι αλλάζει η εικόνα σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα.

«Η αλήθεια είναι ότι εσείς βάλατε τον πήχη των κυρώσεων ψηλά. Ο κ. Πέτσας είπε θα έχουμε κυρώσεις και θα δαγκώνουν, όχι η αντιπολίτευση. Και ενώ είμαστε σε δυσμενέστερη εξέλιξη, έρχεστε και λέτε ψέματα. Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για μικροκομματική σκοπιμότητα στα εθνικά. Το λέει αυτό, η παράταξη που έλεγε ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και τώρα δεν λέει τίποτα, αλλά ψάχνουν και εισηγητή για να μιλήσει», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχαραδιάδης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «οι μαθητικές κινητοποιήσεις και οι κινητοποιήσεις της κοινωνίας είναι ζωντανή δημοκρατία που δεν μπορεί να μπει στο γύψο ή στο πάγο».

«Πρέπει η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι όλοι μπορούν να διαδηλώνουν γιατί δεν σας θεωρούν σωτήρες. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λέει στα 16χρονα και 17χρονα παιδιά ότι είναι αλήτες. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζετε τη σύγχρονη ιστορία και θα τα βρείτε μπροστά σας. Εμείς σας κάνουμε κριτική γιατί πέρασε ένας μήνας και δεν κάνατε αυτά που αυτοδεσμευτήκατε να κάνετε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνηση στα εθνικά θέματα άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

«Ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι έδωσε σκληρή μάχη.

Πρέπει όμως να επιλέξει τι μέτρο σύγκρισης θέλει να έχει σε κάτι που έχει επιτευχθεί, για να καταλήξει αν κάτι είναι εθνική επιτυχία ή εθνική αποτυχία.

Ότι το αρχικό κείμενο ήταν κάκιστο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ούτε ότι ο τελικός συμβιβασμός είναι καλύτερος από το αρχικό κείμενο», τόνισε ο κ. Καστανίδης και κατέληξε:

«Να θυμίσω όμως ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν δηλώσει ότι εργάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής σε πλήρη αρμονία με την ΕΕ για να υπάρχει τουλάχιστο ένας ενιαίος, σαφής και συγκεκριμένος κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα ενεργοποιείτο σε περίπτωση έστω παρεκτροπής της. Όμως η Σύνοδος Κορυφής παραπέμπει για κυρώσεις τον επόμενο Δεκέμβριο. Τότε θα επανεξέτασει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών. Δεν ανακοινώνει καμία απειλή. Μόνο αυτό είναι μια εθνική οπισθοχώρηση και όχι εθνική επιτυχία».

«Η χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν πλήρης αποτυχία γιατί επικράτησε η άποψη της Γερμανίας. Τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα δεν διασφαλίστηκαν σε καμία περίπτωση», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

«Δεν εξήγησε η αντιπολίτευση ποιο είναι το δικό τους μέτρο επιτυχίας και ο πήχης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, ενώ εκτίμησε ότι «η αποτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου είναι απολύτως θετική γιατί καταδίκασε απόλυτα μονομερείς ενέργειες από πλευράς Τουρκίας».

«Η Σύνοδος, κατέστησε σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν μόνο την οικονομική ζώνη, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, μιλά για κυρώσεις κάνοντας αναφορά στις δύο διατάξεις, 29 και 215 της συνθήκης της ΕΕ και ουσιαστικά έχει εκκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τίθεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως νομική συνδρομή στο κράτος που υφίσταται τη μονομερή ενέργεια. Η αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι σαφής, συγκεκριμένη και βάσει του υφιστάμενου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου», επεσήμανε ο κ. Μπούγας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο χώρο της παιδείας, ο κ. Μπούγας κάλεσε τα κόμματα «να ξεκαθαρίσουν πρώτα ευθαρσώς την άποψη τους για το αν θεωρούν ότι το φαινόμενο των καταλήψεων είναι αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των μαθητών και μετά να πάρουν θέση».

Αντιπαράθεση για τη δημόσια διοίκηση

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και της αντιπολίτευσης σημειώθηκε και για την δημόσια διοίκηση με κεντρικό σημείο αιχμής, την επιλογή προϊσταμένων.

Όλοι οι επερωτώντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν τη κυβέρνηση για «συνέχιση της κομματοκρατίας και του πελατειασμού» με τον κ. Θεοδωρικάκο να χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τις αιτιάσεις τους.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα εκδοθούν οι προκηρύξεις για την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών και τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ μέσω του οποίου θα γίνονται όλες οι προσλήψεις αξιοκρατικά, και για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

«Αν είχαμε αυτή τη λογική που μας κατηγορείτε, θα αφήναμε να συνεχίσει το προηγούμενο καθεστώς του κομματισμού και της πελατειακής αντίληψης για τη δημόσια διοίκηση. Εμείς σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ιεραρχίας απαλλαγμένο από αυτές τις λογικές που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αριστεία», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ