today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Η «επένδυση» της αντιπολίτευσης στις καταλήψεις

Το είδαμε και τούτο. «Αγανακτισμένοι» μαθητές σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα, κάνουν κατάληψη των σχολείων τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Rafale!

Αυτό είναι ένα από τα «επίσημα» αιτήματα των οργισμένων μαθητών, που κρατούν κλειστά εδώ και ημέρες τα γυμνάσια και της Λύκεια της χώρας, εξυπηρετώντας περισσότερα «αλλότρια» θέματα, εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας.

Του Κώστα Πασίση

Πιθανότατα  συμφέροντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επενδύει στις καταλήψεις και στις κινητοποιήσεις, μήπως και ξεφύγει από το 20%, που είναι «αγκιστρωμένη», εδώ και δεκαπέντε μήνες.

Άλλωστε αυτή την «εμπνευσμένη» και «πρωτοπόρα» στρατηγική επικύρωσε το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο, στη τελευταία συνεδρίαση του.

Οι ευαισθητοποιημένοι και συνάμα «ειρηνιστές»  μαθητές χθες συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και τα έκαναν …μπάχαλο, όπως είθισται να γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την «τραγελαφική» κατάσταση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα-τελεσίγραφο στους καταληψίες: «Ναι σε διάλογο, αλλά με ανοικτά σχολεία».

Παράλληλα όμως σκληραίνει και τη στάση της, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα παραμείνει θεατής σε αυτή την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση, ούτε θα κλείσει τα μάτια στους «βανδαλισμούς» των σχολείων.

Οι καταλήψεις και ο «Δούρειος Ίππος»

Στο ερώτημα ποιος υποκινεί αυτές τις καταλήψεις, η απάντηση από κυβερνητικά στελέχη είναι άμεση και αυθόρμητη: «Η Κουμουνδούρου». Και δεν γίνεται για λόγους κομματικής αντιζηλίας και αντιπαράθεσης, που κρατά δεκαετίες ολόκληρες. Είναι τεκμηριωμένη και προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος έκανε μια άκρως αποκαλυπτική ανάρτηση.

«Οι μαθητές στους δρόμους της Αθήνας, με εύλογη αγανάκτηση και αποδοκιμασία για την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία. Η ελπίδα είναι εδώ. Η αφύπνιση της κοινωνίας θα δώσει την απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής της ψευδεπίγραφης σοβαρής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως και του προσωπικού πολιτικού προφίλ του.

Από κοντά και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο  Χρήστος Σπίρτζης. «Βεβαίως και στηρίζουμε τις καταλήψεις εφόσον είναι δημοκρατικές οι αποφάσεις των μαθητών», δήλωσε δικαιολογώντας το κλείσιμο των σχολείων.

Στο ίδιο μήκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης: «Έκαναν εγκληματικά λάθη, που τροφοδότησαν δικαιολογημένα την αγανάκτηση στον μαθητικό κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η θέση αυτή δεν εκφράστηκε μόνο στα ερτζιανά και μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων, αλλά και στη Βουλή.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας από το βήμα της Βουλής είπε το …αμίμητο:  «Αυτές οι καταλήψεις είναι διαφορετικές. Οι καταλήψεις αυτές στο μυαλό των μαθητών δεν είναι όπλο διεκδίκησης, είναι μέσο αυτοπροστασίας»! Φυσικά του διέφυγε ότι στα υπό κατάληψη σχολεία δεν υπάρχει ούτε …ίχνος από μάσκα

Όπως είναι φυσικό, μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, η αναφορά της υφυπουργού Παιδείας Σοφιας Ζαχαράκη ότι η πλειοψηφία των μαθητών δεν θέλει καταλήψεις», πέρασε σχεδόν απαρατήρητη…

Το σχέδιο  της Κουμουνδούρου με τα κλειστά σχολεία είναι σε εξέλιξη, γι αυτό ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητριου  είπε τα πράγματα με το όνομα τους: «Τις καταλήψεις τις υποδαυλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η γκάφα του Σύριζα. Την πάτησε σαν …μαθητούδι

Η υπόθεση των καταλήψεων, όμως, έγινε και επικοινωνιακό «μπούμερανγκ» για την Κουμουνδούρου.  Το νέο «αίμα» με το οποίο μπολιάστηκε το κόμμα, πιάστηκε …αδιάβαστο με το καλημέρα.

Ανεπιτυχώς επιχείρησαν να προσομοιάσουν τις σημερινές καταλήψεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με τις κινητοποιήσεις στα σχολεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν- χωρίς να το πολυσκεφθούν- να κατηγορήσουν τον Πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση του ότι έδιναν τότε πολιτική κάλυψη στις κινητοποιήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Και σήμερα  καταγγέλλουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι κρύβεται πίσω από τις καταλήψεις, ενώ τηρούσαν την ίδια στάση.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη αποκαθιστούν την αλήθεια και την πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας τι ακριβώς είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  πριν από δυο χρόνια στην Πάτρα: «Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη. ‘Αλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις», είχε τονίσει. Ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων, είχε δηλώσει επι λέξει: «Όμως κλειστά σχολεία σημαίνει κλειστά μυαλά».

Μια ατάκα που σήμερα εκθέτει ανεπανόρθωτα το ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ