today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνεδρίαση με ξεκάθαρες θέσεις

Ενισχυμένος από το θετικό απόηχο που άφησε πίσω της η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και με ισχυρή αυτοπεποίθηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει άλλη μια κρίσιμη μάχη, στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη «σκιά» των επικείμενων διερευνητικών επαφών που ξεκινούν οσονούπω.

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ξεκάθαρες θέσεις.

Του Κώστα Πασίση

«Ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε στην εισήγηση του, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαπραγματεύσεις μέχρι το τελευταίο …λεπτό της Συνόδου

Στις Βρυξέλλες και ενόψει της συνόδου κορυφής, το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει «φωτιά».

Παρών σε αυτό  είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναχώρησε από την Αθήνα, αρκετές  ώρες νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στα προγραμματισμένα τετ-α-τετ με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στόχος του να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα παραμείνουν ενεργές, σε περίπτωση που η Άγκυρα αρχίσει τα γνωστά «τσαλιμάκια» της στο Αιγαίο με το Oruc Reis.

Αυτό θα είναι και το βασικό θέμα συζήτησης που θα έχει με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που παίρνουν αποστάσεις από τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του υπογραμμίζει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της», εννοώντας προφανώς και τις κυρώσεις που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες,  αν η Τουρκία επιστρέψει στην τακτική των προκλήσεων, ενα  σενάριο είναι να πραγματοποιηθεί νέα ειδική συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών.

Το βέβαιο είναι ότι θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη σύνοδος και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύωρες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένα κοινό προσχέδιο συζήτησης.

Συντονισμός δράσεων με Λευκωσία

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας στις «αποσκευές» του συγκεκριμένες στοχεύσεις αλλά και ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο, που περιλαμβάνει και τη σύμπλευση με την Κύπρο, όπως φάνηκε και από τις κοινές δηλώσεις του με τον Μαικ Πομπέο στην Κρήτη.

Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ένα 24ωρο πριν τη σύνοδο κορυφής, έκανε ένα ταξίδι-αστραπή στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του  Νίκο Χριστοδουλίδη. Αντικείμενο της συνάντησης ο συντονισμός των ενεργειών των δυο χωρών έναντι της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτής της σκληρής διπλωματικής μάχης, που διεξάγεται στο παρασκήνιο αλλά και της απειλής των κυρώσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν έστειλε επιστολή προς τους  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, παρουσιάζοντας τις τουρκικές θέσεις και επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ