today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ο Σόιμπλε κατά της πρόωρης απόφασης για υποψήφιο καγκελάριο CDU/CSU

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε κατά της πρόωρης απόφασης για υποψήφιο καγκελάριο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

«Δεν πρέπει να ληφθεί πριν από το Πάσχα», τόνισε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung / FAZ)» στο Βερολίνο.

«Ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα βρίσκεται δίπλα στην καγκελάριο όταν πάρει το χρίσμα» και η Μέρκελ «πιθανότατα θα έχει εξέχουσα θέση και θα απολαμβάνει εξαιρετικής εμπιστοσύνης στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη μέχρι το τέλος της θητείας της. Αυτό είναι καλό για τη χώρα και επομένως και για τα κόμματα CDU και CSU. Όμως, όποιος υποψήφιος καγκελάριος βρίσκεται δίπλα της θα πρέπει να συντομεύσει την περίοδο αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο», πρόσθεσε, εννοώντας προφανώς ότι θα βρίσκεται στη σκιά της και αυτό θα τον βλάψει.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι σε αυτό το θέμα δεν συμφωνεί με τον — επίσης Χριστιανοδημοκράτη — πρωθυπουργό του κρατιδίου της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος ζήτησε πρόσφατα να ορισθεί ο υποψήφιος καγκελάριος πριν από το συνέδριο του κόμματος στη Στουτγκάρδη στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του CDU. Αντίθετα, έχει την ίδια γνώμη με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, να αποσαφηνιστεί το θέμα του υποψήφιου καγκελάριου τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής θεωρεί και τους τρεις υποψήφιους (Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν) για την προεδρία του κόμματος κατάλληλους να γίνουν καγκελάριοι. Ωστόσο, τόνισε και τα προσόντα του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, τα οποία εντόπισε «νωρίτερα από άλλους», όπως είπε.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης ότι «η άποψη πως η επιλογή μεταξύ τριών υποψηφίων για την προεδρία του CDU θα ζημιώσει το κόμμα είναι ανοησία. Η δημοκρατία δεν αποτελεί μειονέκτημα».

Τέλος, το ότι η σημερινός πρόεδρος του CDU, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, αποχωρεί ύστερα από δύο χρόνια, οφείλεται κατά τη γνώμη του στο γεγονός ότι αυτό το πείραμα, της δυαρχίας, με καγκελάριο την Μέρκελ και πρόεδρο του κόμματος την Κραμπ-Κάρενμπάουερ δεν μπορούσε να πετύχει. «Η ίδια η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει “τολμηρή” μια τέτοια παράλληλη δομή, όταν αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος», υπενθύμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ