today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Η σημασία της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα

Σε μια εντελώς νέα περίοδο έχουν εισέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετα την διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπεο στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από τις κοινές «θερμές» δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του επικεφαλής του State Department, μετα την επιθεώρηση τους στη βάση της Σούδας η οποία αποκτά βαρύνουσα γεωστρατηγική σημασία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα.

Του Κώστα Πασίση

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων και οι δυο πλευρές αναφέρθηκαν στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών, που «σφραγίστηκε»,  από την «αναβαθμισμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας  Ελλάδας – Αμερικής».

Κοινός παρονομαστής αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης πλέον είναι η Σούδα η οποία όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί, όμως, με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα «σύμμαχος-κλειδί» για της ΗΠΑ

Από την «αποκωδικοποίηση» των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μπει στο σχεδιασμό των ΗΠΑ, ως «σύμμαχος-κλειδί» και συνάμα «ανάχωμα» στα Ρωσικά και Κινεζικά σχέδια για «διείσδυση» στα νερά της Μεσογείου, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα περιορισμού του ρόλου της Τουρκίας που δείχνει να «παίζει και με τη Ρωσία.

Γεγονός που δεν αρέσει και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα στο «κέντρο εξουσίας» του State Department.

Έναν σημαντικό νέο ρόλο που «κέρδισε» η Ελλάδα με τις συμφωνίες της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία αλλα και τις γενικότερες πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο.

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πομπέο.

Στην αμέσως επόμενη αποστροφή του λόγου του, μίλησε για την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «έθεσα το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος ακριβώς ήταν και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ανέφερε ότι «η Μεσόγειος «αποτελεί άλλωστε θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ».

Η επίσκεψη Πομπεο στην Ελλάδα ενόχλησε Άγκυρα και Μόσχα

Το αποτύπωμα της επίσκεψης Πομπέο έχει απόλυτα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, ενώ πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το αμερικανικό άνοιγμα δεν είναι συγκυριακό αλλά θα έχει και συνέχεια…

Παραμονές της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε αλλά και λίγες ημέρες πριν την  έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους, έναντι της γειτονικής χώρας.

Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου και την αχρείαστη ακραία ρητορική της Άγκυρας, που φορτίζει το κλίμα. Και έδωσε το  στίγμα των προθέσεων του σε τέσσερις  λέξεις: «Όχι σε μονομερείς ενέργειες».

Προστιθέμενη αξία έχει και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο την οποία δεν έβγαλε από την ελληνοτουρκική ατζέντα και ούτε φυσικά  …ξέχασε.

Η  Άγκυρα τόνισε ότι  συνεχίζει τις προσκλήσεις και στα νερά της Κύπρου. Κάτι που διαπίστωσε και ο ίδιος ο υπουργός κατά την επίσκεψη του, προ ολίγων ημερών, στην Λευκωσία.

Σε …ήρεμα νερά κινήθηκαν και οι σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό. Μόλις πριν δύο ημέρες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση», επεσήμανε.

Ωστόσο, είναι βέβαιο, ότι ανεξάρτητα από τις προαναφερθείσες δηλώσεις, η Τουρκία πήρε το μήνυμα που έπρεπε να λάβει, από τις ανακοινώσεις που έγιναν και δεν την αφορούσαν τυπικώς…

Άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ήταν ενδεικτική για το πως εξέλαβε τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η  επίσκεψη Πομπέο «επισκιάζει την πολιτική ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ και δημιουργεί μια μη ικανοποιητική κατάσταση ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη της πολιτική».

Ενόχληση όμως έβγαλε και η Μόσχα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο. Αυτού του είδους αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στο φίλο ελληνικό λαό» ανάφερε σε σχόλιό της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα αναφορικά  με τις  δηλώσεις  Μ. Πομπέο για τη Ρωσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ