today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Climate Clock: Πότε θα εξαντληθεί ο “προϋπολογισμός άνθρακα”;

Ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών μετέτρεψε το φημισμένο ψηφιακό ρολόι στη Union Square της Νέας Υόρκης «The Passage» σε αντίστροφη μέτρηση προς μια καταληκτική ημερομηνία, δείχνοντας πόσο χρόνο έχει η ανθρωπότητα να αναλάβει, αποφασιστικά, δράση για την κλιματική αλλαγή. Το «Climate Clock» μετρά πόσο θα χρειαστεί – με τους τρέχοντες ρυθμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – να εξαντληθεί ο «προϋπολογισμός άνθρακα» που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί ακόμη να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να είναι μόνον 1,5 βαθμοί Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής. Μετρώντας από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ο διαθέσιμος χρόνος είναι επτά χρόνια και 100 ημέρες! Στον ιστότοπο του πρότζεκτ μια δεύτερη μέτρηση ιχνηλατεί τη αύξηση του ποσοστού ενέργειας που προέρχεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές.

Με επικεφαλής τους καλλιτέχνες Γκαν Γκόλαν και Άντριου Μπόιντ, το «Ρολόι του Κλίματος» στην Union Square ακολουθεί τη μεθοδολογία του αντίστοιχου ρολογιού κλίματος του Mercator Research Institute On Global Commons And Climate Change (MCC) το οποίο χρησιμοποιεί τα στοιχεία της πρόσφατης ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) για την υπερθέρμανση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Στην έκθεση της Επιτροπής δηλώνεται πως, ξεκινώντας από το 2018, ένας «προϋπολογισμός» 420 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα μας δίνει πιθανότητα 67% να μην υπερβούμε το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Η εγκατάσταση του «Climate Clock» στο Μανχάταν συνέπεσε με την Εβδομάδα Κλίματος στη Νέα Υόρκη και το πρότζεκτ είναι, παράλληλα, και μια πλατφόρμα με ελεύθερη πρόσβαση η οποία επιτρέπει σε όσους ανησυχούν να δημιουργήσουν τα δικά τους ρολόγια κλίματος.

Το «Climate Clock» καταλαμβάνει προσωρινά τη θέση του έργου «The Passage» που δημιούργησαν το 1999 οι Kristin Jones και Andrew Ginzel – αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου δημόσιου έργου με επωνυμία «Metronome» – και το οποίο μετρά τις 24 ώρες της ημέρας ενώ ταυτόχρονα δείχνει και τον χρόνο που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του εικοσιτετραώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ