today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τα μηνύματα της επίσκεψης του Μ.Πομπέο στην Ελλάδα

Ισχυρό «σήμα» στήριξης στην Ελλάδα αποτελεί η διήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη αντίστοιχα, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε αλλά και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση

Ένα μήνυμα που γίνεται ακόμη πιο δυνατό και ηχηρό από το γεγονός ότι το νούμερο ένα της αμερικανικής διπλωματίας και ο πιο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ, μετα τον «πλανητάρχη», δεν προτίθεται να μετάβει στην Άγκυρα, για λόγους «ισορροπίας», όπως γινόταν σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον ο κ. Πομπέο ήλθε στην Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και στην πραγματικότητα «αντικατοπτρίζει» τις εξαιρετικές σχέσεις των δυο χωρών.
Να θυμίσουμε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ, όταν ερχόταν στην Μεσόγειο, επισκεπτόταν όχι μόνο την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, αλλά πήγαινε και στο τουρκικό-κυπριακό ψευδοκράτος.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέλεξε να δειπνήσει στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανιών. Χθες το βράδυ, ο κ. Πομπέο με τη σύζυγο του Σούζαν πήραν μια …γεύση της κρητικής φιλοξενίας.
Έναν δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη δεκαετία του 1990, όταν είχε φιλοξενήσει στην κατοικία της οικογένειας τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και βάδισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας μια «ιδιότυπη» διπλωματία.

Η «βαριά» ατζέντα στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πομπέο και η οργή της Τουρκίας

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η παρουσία του Μαικ Πομπέο στη χώρα μας δείχνει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι μετα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ακόμη και τα παιχνίδια της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία, οι Αμερικανοί αναζητούν έναν αξιόπιστο εταίρο και συνομιλητή στη Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο αμερικανικό πλάνο, ως πόλος σταθερότητας στη Μεσόγειο, που έχει και κομβικό ρόλο στο ενεργειακό πεδίο. Οι συμφωνίες της με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους αναβάθμισαν τη θέση της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο και δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Examiner για το ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την μεταφορά τους στην Ελλάδα εξαιτίας των σχέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με την Ρωσία, το Ιράν και πιθανές τρομοκρατικές οργανώσεις. Ένα θέμα που φέρεται να είναι στην γεμάτη ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Πομπέο.

Όλα αυτά αποτελούν κινήσεις υψηλού συμβολισμού και αν μη τι άλλο δείχνουν ότι οι ΗΠΑ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η Τουρκία στην τύχη της…

Τα προαναφερθέντα εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνονται και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο οποίος σε μήνυμα του στο twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: “Είναι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη”.

Τόσο η συγκεκριμένη «θερμή» αναφορά, οσο και τα μηνύματα υψηλού συμβολισμού που στέλνει η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, δεν περνούν απαρατήρητα και ασχολίαστα από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΠ απασχολεί έντονα τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας επειδή ο κ. Πομπέο δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Επιπλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους είναι τα «καυτά» ζητήματα που θα συζητήσουν κατ ιδίαν Μητσοτάκης και Πομπέο, στο σαλόνι της οικίας της οικογένειας στο Ακρωτήρι Χανίων. Και ως γνωστόν αυτά είναι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα εξοπλιστικά και τα ενεργειακά. Θέματα που απασχολούν ιδιαιτέρως και τη γειτονική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ