22.9 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση επαρκή μέτρα προστασίας

«Παρά το ότι ο λαός κέρδισε πολύτιμο χρόνο με τα περιοριστικά μέτρα, αυτός δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα η κυβέρνηση μεταβιβάζει ξανά τις δικές της ευθύνες στο λαό, με τον προκλητικό εκβιασμό “αυτοπροστασία ή καραντίνα”» επισημαίνει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

«Μόνο που η αυτοπροστασία έχει τα όριά της και η μάσκα δεν εμποδίζει το λαό από το να βλέπει τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς και τα σχολεία, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που αναδεικνύονται σε νούμερο 1 κίνδυνο, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία. Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να φορέσουμε μάσκα και στα μάτια…» προσθέτει.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει «τώρα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, στην επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό».

Επίσης η κυβέρνηση «να εξασφαλίσει επαρκή μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ στους εργαζόμενους», όπως και «να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση του στόλου των Μέσων Μεταφοράς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός».

«Και επειδή πάλι θα μας πουν ότι όλα αυτά κοστίζουν, τους απαντάμε: “Κόψτε από τις επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, από τα 4 δισ. που δαπανούμε ως χώρα για το ΝΑΤΟ”. Αυτό σήμερα είναι επείγον κι αυτό δεν το λέει το ΚΚΕ, το απαιτούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, άλλοι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο δρόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι η πανδημία εξελίσσεται «σε μεγάλη ευκαιρία για το κεφάλαιο προκειμένου να επιβάλλει μέτρα που ήταν εδώ και καιρό στα συρτάρια του και η υλοποίησή τους είχε αρχίσει πολύ πριν την πανδημία».

Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «η δήθεν έκτακτη αντεργατική νομοθεσία μονιμοποιήθηκε και σήμερα έρχεται να συμπληρωθεί περαιτέρω».

Υπογραμμίζει ότι «μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν, με τον αγώνα τους, να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια και κυρίως να σκεφτούν ότι πρέπει να ξεμπερδεύουν με ένα σύστημα που στον 21ο αιώνα δε μπορεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες».

Ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αναφέρει κατ’ αρχάς ότι «δεν μιλάμε για διάλογο ανάμεσα σε δύο χώρες όπου οι λαοί κάνουν κουμάντο και υπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα έβρισκαν τρόπους να λύσουν τα όποια προβλήματα».

Επισημαίνει ότι πρόκειται για γεωπολιτικό ιμπεριαλιστικό παζάρι στο πλαίσιο του οποίου «εκδηλώνεται και η αντιπαράθεση της ελληνικής με την τουρκική αστική τάξη, που διεκδικούν η κάθε μια μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή τη μοιρασιά. Και το παζάρι με τις ευλογίες των “συμμάχων” φαίνεται πως καταλήγει σε συνεκμετάλλευση, μόνο που αυτή δεν αφορά τους λαούς, αλλά τους ενεργειακούς κολοσσούς και ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο σκληρών ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων».

Ερωτηθείς για τη στάση των συμμάχων της Ελλάδας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς για τα δικά τους συμφέροντα, πότε σπρώχνουν σε παζάρια για τη συνεκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών, που όμως θα συμπαρασύρουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και πότε υποθάλπουν την επιθετικότητα και τη σύγκρουση. Κι αυτά νομίζω έρχεται να επισφραγίσει η επικείμενη επίσκεψη του ΥπΕξ. των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο».

Ερωτηθείς για την «εικόνα καθήλωσης που εμφανίζει δημοσκοπικά το ΚΚΕ» απάντησε ότι «αυτό που εισπράττουμε καθημερινά είναι η αίσθηση που υπάρχει σε πρωτοπόρα τμήματα του λαού ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη, συνεπή και μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Προσθέτει ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να «επενδύσουν» στους αγώνες «κόντρα στις λογικές των μειωμένων απαιτήσεων, αλλά και της συντηρητικοποίησης που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια» και επισημαίνει ότι «εκεί θα αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, στο ΚΚΕ, που δεν τα παρατάει, δεν συμβιβάζεται με την αθλιότητα, έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Αναφορικά με την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο αυτή «θα διευκολύνει ή θα εμποδίσει την απήχηση του ΚΚΕ προς το αριστερό ακροατήριο» τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση «δεν έχει καμία πλέον σχέση με ό,τι θυμίζει και κυρίως με ό,τι είναι αριστερά και ριζοσπαστισμός».

«Το ΚΚΕ» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας «απευθύνεται σε όσους εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πριν- αλλά και τη ΝΔ, άλλους που στήριξαν μικρότερα κόμματα. Τους καλούμε να συναντηθούμε στα σωματεία, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα για να νικήσουμε το φόβο, το συμβιβασμό. Γι’ αυτό χρειάζεται να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, το ΚΚΕ, να συμπορευτούν σταθερά μαζί του σε όλες τις μάχες».

Τέλος, ερωτηθείς τι αναμένει από την δικαστική απόφαση για την δίκη της «Χρυσής Αυγής», ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε «περιμένουμε, ό,τι περιμένει κάθε δημοκράτης, κάθε λαϊκός άνθρωπος, κάθε νέο παιδί. Ό,τι περιμένουν τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης που πάσχισαν επί χρόνια σε αυτή την πολύχρονη δίκη. Περιμένουμε ό,τι περιμένει η μάνα και όλη η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα: Να βρεθούν οι ναζιστές-εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στη φυλακή με τις ανώτατες ποινές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ