today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Σε βαθιά περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ- Οι 53, η επιτροπή διαγραφών και η Ζανέτ Τσίπρα

Στο «αστερισμό» της εσωστρέφειας επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σκέψεις  για «καρατόμηση» του άτυπου «νούμερο» δυο του κόμματος Ευκλείδη Τσακαλώτου και τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής …διαγραφών.

Ωστόσο, η ηγεσία, παρά τις εισηγήσεις  δεν πήρε τελικά πειθαρχικά μέτρα κατά του πρώην υπουργού, δίνοντας του μια τελευταία …ευκαιρία, αν και από πολλά στελέχη το «συγχωροχάρτι» ερμηνεύθηκε ως αδυναμία…

Πάντως, η αιφνιδιαστική ηγετική παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον όρο «απατεώνα» που χρησιμοποιεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «μεταφράζεται» ως ευθεία αμφισβήτηση του κεντρικού αντιπολιτευτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53» στην πραγματικότητα τάχθηκε καθαρά απέναντι από την «τυφλή» αντιπολίτευση και το «σκληρό ροκ», χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενοι κανόνες της πολιτικής ευπρέπειας, όπως αρμόζει σε ένα  κόμμα που διεκδικεί την Εξουσία.

Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», έγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε άρθρο του σε ιστοσελίδα, πριν από δυο εβδομάδες.

Κάτι που επανέλαβε, μόλις διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος απαράδεκτος «όρος» έμεινε στο «ρεπερτόριο» των δηλώσεων και ανακοινώσεων της Κουμουνδούρου.

 

Οι ερμηνείες για τη διαφοροποίηση Τσακαλώτου

Η αντίδραση Τσακαλώτου σε αυτή την «πολεμική» ρητορική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου και εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είδε μέσα σε μια στιγμή να ξεσπά νέος «εμφύλιος» καθώς η «Κίνηση των 53», κατέχει τουλάχιστον το ένα τρίτο του κόμματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλούν οι ερμηνείες που δόθηκαν για τους λόγους της παρέμβαση του, αλλά και για το ταιμινγκ που επέλεξε για να εκφράσει την ηχηρή διαφωνία του.

Οι περισσότεροι από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος υποστήριξαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει  ότι η αντιπολιτευτική τακτική της Κουμουνδούρου είναι ξεπερασμένη πλέον, επειδή ο κόσμος δεν θέλει εντυπωσιακές πολιτικές κορώνες, βερμπαλισμούς  και κοκορομαχίες, αλλά σοβαρές προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53» θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στη ηγεσία ότι δεν μπορεί να αποφασίζει τη στρατηγική του κόμματος, χωρίς να υπολογίζει την άλλη άποψη.

Ο αντίλογος σε αυτή τη θέση είναι ότι η «γραμμή» είναι κοινά αποφασισμένη και υπογεγραμμένη απ όλους.

Η τρίτη εκδοχή που «παίζει» είναι ότι ο εξέφρασε την αντίθεση του στην ηγεσία για τις επιλογές της στο ανασχηματισμό.

Οι «αιχμές» αφορούν τους κ.κ Παππά και Πολάκη οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως  βαρίδια.

Από την άλλη πλευρά οι «σκληροί» της λεγόμενης προεδρικής φρουράς θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός με όσα έγραψε διέβη το …Ρουβικωνα και αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία του κόμματος και αυτή η κίνηση δεν πρέπει να περάσει ατιμώρητη.

 

Τα «φάλτσα» και ο «κόκκινος» εργολάβος

Η άκρως «αιρετική» τοποθέτηση Τσακαλωτου δεν ήταν η μόνη που εκνεύρισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον έφερε στα όρια του.

Το unfair (επιεικής χαρακτηρισμός) της θεοδώρας Τζάκρη η οποία   σε συνέντευξή της χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «άπατρι» και «διεθνιστή», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κόμματος.

Η εν λόγω βουλευτής προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα οι «πράσινες» μετάγραφες είναι στο «στόχαστρο» των παλαιών αριστερών του κόμματος οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να θέσουν ζήτημα για τις ιδιαίτερα ατυχείς δηλώσεις της…

Νερό στο μύλο της εσωστρέφειας έβαλε και η Ζανετ Τσίπρα, αδελφή του Αλέξη Τσίπρα. Η εν λόγω κυρία έγραψε στο Facebook ότι οποίος διαφωνεί μπορεί να παραιτηθεί.

Μόνο, που η Ζανετ Τσίπρα τυγχάνει να είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή την ιδιότητα μίλησε, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Το «κερασάκι» στο εσωκομματικό πανδαιμόνιο το έβαλε  ο  επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος κατέθεσε  νέα στοιχεία-βόμβα για τις τηλεοπτικές άδειες, στρεφόμενος  κατά του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά.

Στην πραγματικότητα ο κ. Καλογρίτσας έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα ένα θέμα που ο όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εξαφανίσει, γιατί έχει μεγάλο πολιτικό κόστος.

Και όλα αυτά συνέβησαν την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 16,5 μονάδες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ