today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ζ.Μπορέλ: Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρά το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά, καταγγέλλοντας τα “παραποιημένα αποτελέσματα” των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και “την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του”, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, και “είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου. Σε αυτές υποστηρίζει ότι κατήγαγε σαρωτική νίκη, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για μαζική νοθεία.

Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ