today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

«Παγώνει» η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια

Στην “άκρη” πρόκειται να παραμείνουν προς ώρας τα δύο μνημόνια συνεργασίας και μία σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, που έχουν κατατεθεί στην Βουλή προς κύρωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συζήτησή του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εκτίμησε ότι πρόθεση της κυβέρνησης εξ αρχής ήταν να καταθέσει τα εν λόγω νομοσχέδια στη Βουλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, συμβολίζοντας τη σαφή πρόθεσή της να δρομολογήσει  τη διαδικασία κύρωσής τους, η οποία όμως όπως σημείωσε δεν επείγει.

«Δεν υπάρχει κάτι το επείγον. Νομίζω ότι την κυβέρνηση την ενδιέφερε να τα καταθέσει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Μου έχει δοθεί η εικόνα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η κύρωσή τους. Δεν υπάρχει τέτοια πρεμούρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Να σημειωθεί πως διέψευσε κατηγορηματικά τις  διακινούμενες φήμες περί δυσκολίας εύρεσης εισηγητή στη ΝΔ, λέγοντας: «Ούτε υπάρχει αυτό ότι δεν υπάρχουν εισηγητές».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για τα εν λόγω νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει προαναγγείλει την πρόθεσή του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση βουλευτές της ΝΔ που είχαν κατακεραυνώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Aξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Τασούλας απάντησε, γραπτώς, σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα”, αναφερόμενος στις τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων με τα Σκόπια.

“Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά και αμέσως μετά, στην επικοινωνία μου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενημέρωσα, μεταξύ άλλων, πως οι τρεις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων (σ.σ. με τα Σκόπια) δεν έχουν χαρακτήρα επείγοντα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο” σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: “Όλα τα άλλα που εγράφησαν, αφορούν προφανώς κάποιον άλλον Πρόεδρο, κάποιας άλλης Βουλής”.

Τα κείμενα αφορούν σε οικονομική συνεργασία, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. και την εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ