today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία

Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να στείλει η Ευρώπη ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με τους δύο δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει: αφενός τον δρόμο της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ευρώπης, της καλής συνεργασίας και της αποφυγής των μονομερών ενεργειών, που αποσταθεροποιούν την περιοχή και αφετέρου τον δρόμο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη και τους στρατηγικούς της στόχους, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

«Και αυτό σημαίνει τη διακοπή των προνομιακών οικονομικών σχέσεών της με την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν προχώρησε σε αποκλιμάκωση ήταν σαφέστατα και το γεγονός ότι επαπειλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Τουρκία ζητούσε για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών να μην υπάρχει κανένας όρος. «Εμείς είχαμε θέσει ως όρο την απόσυρση των πλοίων της και την αποκλιμάκωση της έντασης. Και αυτό έγινε», δήλωσε.

Τέλος, ερωτώμενος για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι, εφόσον ζούμε υπό καθεστώς απειλών εδώ και χρόνια, δεν μπορούμε να αφήσουμε απροστάτευτες εθνικές περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ