today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ρεκόρ δωρεών στο ΑΧΕΠΑ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ το ύψος του συνόλου των δωρεών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού πρώτης ανάγκης που δέχτηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για την αντιμετώπιση της Covid-19 στο διάστημα ενός μόνο τριμήνου (Απριλίου-Ιουνίου 2020). Πρόκειται για δωρεές προερχόμενες από 98 επιχειρήσεις και εταιρείες καθώς και από οργανωμένα σύνολα και ιδιώτες. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 4,7% του ετήσιου προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και είναι τεράστιο σε σύγκριση με το σύνολο των δωρεών (88), ύψους 64.773,83 ευρώ, που έλαβε το ΑΧΕΠΑ σε όλη τη διάρκεια του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ερευνητικό άρθρο με τίτλο «Η συμβολή των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19», των Μαρίας Νατάσας Κιοφιντζόγλου, Δημήτριου Τσαλικάκη, Παναγιώτη Παντελιάδη και Σοφίας Βουτσίδου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Recent Scientific Research (τεύχος Αυγούστου 2020). Το άρθρο βασίστηκε στη μελέτη 157 αποφάσεων για αποδοχή δωρεών που ελήφθησαν σε οκτώ συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ, οι οποίες αναρτήθηκαν στο ηλεκτρονικό διαδικτυακό πρόγραμμα της «Δι@ύγειας».

Συγκεκριμένα, το ύψος των δωρεών ανήλθε στα 2.154.613,58 ευρώ (αναλυτικά ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας 1.892.434, εξοπλισμός πρώτης ανάγκης 176.182,78, μέσα ατομικής προστασίας 71.567,74 ευρώ, διάφορα είδη 11.869,06 ευρώ). Στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνονται δωρεές τροφίμων αλλά και ειδών ιματισμού που δεν ήταν κοστολογημένες. Σημειώνεται ότι το ΑΧΕΠΑ ήταν το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Βόρεια Ελλάδα που ορίστηκε ως βασικό νοσοκομείο αναφοράς για την Covid-19 με αναπληρωματικά τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας.

Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που δωρήθηκε, συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρικές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είτε Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, μόνιτορ παρακολούθησης ασθενών, υπέρηχοι, καρδιογράφοι, απινιδωτές, εξεταστικά κρεβάτια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαγνωστικές οθόνες, κρεβάτια νοσηλείας με στρώματα και κομοδίνα, μηχανήματα κλιματισμού και εξαερισμού, θάλαμοι νηματικής ροής και βιοασφάλειας, θάλαμος αρνητικής πίεσης, εργαστήριο βιολογικής ασφάλειας καθώς και πλήρες μόνιτορ μεταφοράς διασωληνωμένων ασθενών. Αντίστοιχα, στον εξοπλισμό πρώτης ανάγκης περιλαμβάνονται φορεία, αναπνευστήρες, πιεσόμετρα, ανέπαφα θερμόμετρα, συσκευές αποστείρωσης αέρα, συσκευές άπνοιας, φίλτρα και συστήματα απολύμανσης, στηθοσκόπια, οξύμετρα, υλικά τραχειοστομίας για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αντιδραστήρια, αμαξίδια μεταφοράς ασθενών, τροχήλατες ηλεκτρικές αναρροφήσεις και τρόλεϊ φαρμάκων.

Το προφίλ των δωρητών

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, από τις 157 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΧΕΠΑ που μελετήθηκαν, προκύπτει ότι οι δωρητές προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πλειονότητά τους είναι εταιρείες και επιχειρήσεις (98), οι οποίες ωστόσο δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο της υγείας αλλά εκπροσωπούν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνεισφέροντας το ποσό του 1.287.907,62 ευρώ με τις δωρεές τους. Στους δωρητές συμπεριλαμβάνονται επίσης ιδρύματα κάθε είδους, δημόσια και ιδιωτικά, όπως εκπαιδευτήρια, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμοί κοινής ωφελείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (16), που προσέφεραν δωρεές αξίας 529.330 ευρώ. Σημαντική είναι η συμμετοχή συλλόγων και συνεταιρισμών (26), που έκαναν δωρεές ύψους 122.344,96 ευρώ. Ακόμη και απλοί πολίτες (17) πήραν την πρωτοβουλία ως ιδιώτες και έσπευσαν να στηρίξουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου αλλά και το προσωπικό που το υπηρετεί με δωρεές αξίας 215.031 ευρώ.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις δωρεές που έλαβε το Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της Covid-19, σημείωσε ότι αυτές βοηθούν στη βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες τόσο στα Εξωτερικά Ιατρεία όσο και στα Τμήματα Επειγόντων και τα τμήματα νοσηλείας. «Η προσφορά όλων αυτών των ανώνυμων και επώνυμων συντέλεσε, συντελεί και θα συνεχίσει να συντελεί στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας από το Νοσοκομείο μας και στην εποχή Covid και στη μετά Covid εποχή», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους δωρητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ