today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

“Αποφασισμένος” να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit ο Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βρετανία, αρνούμενος να σχολιάσει το θέμα της νομοθεσίας που σύμφωνα την βρετανική κυβέρνηση επιτρέπει να παραβιαστούν τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου η οποία υπεγράφη νωρίτερα φέτος.

Οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών έχουν σημειώσει μικρή μόνο πρόοδο από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, και σχεδόν εκτροχιάστηκαν όταν το Λονδίνο παρουσίασε το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, εγείροντας φόβους για την πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας.

Και δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία τον Οκτώβριο, διαφορετικά η Βρετανία θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από την ΕΕ στις αρχές της επόμενης χρονιάς χωρίς συμφωνία που να ρυθμίζει το εμπόριο, ή άλλες συμφωνίες για μια σειρά ζητημάτων από την ασφάλεια έως την άμυνα.

Φθάνοντας στο Λονδίνο πριν από ανεπίσημες συνομιλίες με τη Βρετανία, ο Μπαρνιέ δήλωσε στο Reuters όταν ρωτήθηκε εάν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας: «Είμαι αποφασισμένος».

«Παραμένουμε ήρεμοι, με σεβασμό, ρεαλιστές και σταθεροί», δήλωσε ο ίδιος, αρνούμενος να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά.

Η Βρετανία από την πλευρά της επίσης υποστηρίζει ότι εργάζεται σκληρά για την επίτευξη μιας συμφωνία, αλλά εμμένει στη θέση της ότι η όποια συμφωνία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της χώρας, γεγονός που τη φέρνει σε διαφωνία με τις Βρυξέλλες για τους κανόνες κρατικής βοήθειας και την αλιεία.

Ο επόμενος γύρος επίσημων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί και να αποφασιστεί εάν η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ