today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η καταστροφή στην Καρδίτσα και η αποτελεσματική διαχείριση της Κυβέρνησης

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις», λέει μια κινέζικη παροιμία και στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι του χωριού Οξυάς της Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια της εναέριας- άκρως επικίνδυνης- επιχείρησης απεγκλωβισμού τους, ελέω των συνεπειών της θεομηνίας «Ιανού».

Του Κώστα Πασίση

Μια γυναίκα λίγο μετά τη διάσωση της άρχισε να  μοιράζει γλυκίσματα ευχαριστώντας τους διασώστες για την παράτολμη προσπάθεια τους.

Δυο χρόνια νωρίτερα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι εικόνες που είδε ολόκληρη η χώρα στο Μάτι, με πολίτες να θρηνούν ήταν ανατριχιαστικές…

Αυτές τις ημέρες, το  κράτος είναι στην Καρδίτσα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν  άγρια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για άλλη μια φορά, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν άμεσα και σε πολλαπλά πεδία, εκθέτοντας ταυτόχρονα την προηγούμενη κυβέρνηση, που σε ανάλογες θεομηνίες, απλά «κρυβόταν», μεταθέτοντας τις ευθύνες στην …κακή μοίρα μας και στην κλιματική αλλαγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Καρδίτσα, κάνοντας προσωπική αυτοψία για το μέγεθός της καταστροφής, δεσμευόμενος προσωπικά για άμεσες αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες. «Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες», τόνισε χαρακτηριστικά, μετά την ενημέρωση του από τους φορείς της περιοχής.

Ενώ η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποτελεί μια βαθιά ανάσα σε όσους είδαν εν μια νυκτί να καταστρέφονται οι περιουσίες τους.

Από την καταστροφική επίσκεψη του Ιανού, το Μαξίμου «κράτησε» ως μόνο θετικό απόηχο το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων κινήθηκαν ταχύτατα και κυρίως συντονίστηκε επιτυχώς η κρατική μηχανή. Ήταν άλλο ένα κρας-τέστ, που η κυβέρνηση πέρασε επιτυχώς.

Η διαχείριση κρίσεων αναδεικνύεται, ίσως και ανέλπιστα, σε δυνατό χαρτί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Οι πολίτες, ανεξαρτήτου κόμματος δείχνουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Το «μυστικό» της επιτυχίας προφανώς κρύβεται στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει έναν Φορέα Διαχείρισης Κρίσεων και ένα πρόσωπο (Νίκος Χαρδαλιάς) για να συντονίσει το μέχρι χθες κρατικό …σκορποχώρι.

Το μοντέλο διαχείρισης κρίσεων Μητσοτάκη λειτουργεί και το μόνο που απομένει είναι η «τελειοποίηση» του, μέσα από τις …εμπειρίες, που δεν έχουν δυστυχώς τελειωμό.

Να θυμίσουμε ότι ο «Ιανός» δεν ήταν η μοναδική  θεομηνία που δοκίμασε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Το ίδιο έγινε πέρυσι  στην Χαλκιδική και μάλιστα η εν λόγω κακοκαιρία συνέβη, μόλις 38 ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης και χωρίς να έχουν προλάβει να εγκατασταθούν όπως πρέπει στα νέα τους γραφεία.

Την ίδια ετοιμότητα έδειξε η κρατική μηχανή πριν από ένα μήνα στην Εύβοια, όπου η χώρα βίωσε άλλη μια καταστροφή.

Υποδειγματική επίσης ήταν η διαχείριση κρίσεων τόσο στον Έβρο με τις ορδές των μεταναστών να επιχειρούν να διαβούν τα σύνορα, με την υποστήριξη των τουρκικών δυνάμεων, όσο και στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ