today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

O Nαβάλνι ζητά από τη Ρωσία τα ρούχα που φορούσε όταν έπεσε σε κώμα

Tην επιστροφή των ρούχων που φορούσε όταν έπεσε σε κώμα ζητά από τη Ρωσία ο Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα ότι αποκρύπτει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση δηλητηρίασής του με τη νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ.

Ο Ναβάλνι -σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν- υποστηρίζει σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι του αφαίρεσαν τα ρούχα πριν από την αερομεταφορά του από τη Σιβηρία στη Γερμανία για την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Η γερμανική πλευρά, επικαλούμενη τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις χώρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με νόβιτσοκ και οι χώρες της Δύσης απαιτούν από τη ρωσική πλευρά εξηγήσεις.

«Πριν δώσουν την άδεια για να με μεταφέρουν στη Γερμανία, μου έβγαλαν όλα τα ρούχα και με έστειλαν γυμνό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι στο σώμα μου βρέθηκε Νόβιτσοκ και η μόλυνση λόγω επαφών είναι αρκετά πιθανή, τα ρούχα μου είναι ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», γράφει ο Ναβάλνι και ζητά«να πακετάρουν προσεκτικά τα ρούχα μου σε συσκευασία σελοφάν και να μου τα επιστρέψουν»

Ο Ναβάλνι, για πρώτη φορά, γράφει ότι «προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με δηλητηριώδη ουσία που χρησιμοποιεί ο στρατός». Παράλληλα επισείει την προσοχή στο γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία διενέργειας «προανακριτικής διαδικασίας» όσον αφορά στην υπόθεσή του, καθώς έχουν περάσει από την ημέρα της δηλητηρίασής του ήδη 30 ημέρες.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι δύο ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία, καθώς και το γερμανικό ειδικό εργαστήριο του γερμανικού στρατού, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Novichok στον οργανισμό του. «Ωστόσο στη ρωσική πολιτική και νομική πραγματικότητα αυτό δεν υπάρχει. Στην Ρωσία δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά υπάρχει ‘προανακριτική διαδικασία’ για την εισαγωγή μου στο νοσοκομείο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έπεσα σε κώμα όταν ήμουν στο αεροπλάνο, αλλά ότι γλίστρησα στο σουπερμάρκετ και έσπασα το πόδι μου» γράφει ο Ναβάλνι στην ανάρτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ