today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Εκτίναξη κρουσμάτων σε όλη τη χώρα -Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Τετρακόσια πενήντα τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα στη χώρα μας, τη στιγμή που κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την Αττική. Εβδομήντα εννέα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Ο αριθμός των θανάτων ανήλθε σε 344, καθώς καταγράφηκαν 6 νέοι.

Από τα 453 τα 184 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, όπου διενεργούνται τεστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ένα βήμα πριν από το κόκκινο η Αθήνα

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την Αττική και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων

«Η περιφέρεια Αττικής και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο» προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε και θα λάβει όποια μέτρα κρίνονται αναγκαία, «γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Lockdown στην Αττική

Τις τελευταίες ώρες γίνονται έντονες συζητήσεις για το αν θα υπάρξει ολικό lockdown στην Αττική.  Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «ποτέ δεν έχουμε διστάσει να εφαρμόσουμε τοπικά lockdowns. Δεν αποτελεί εξαίρεση η Αττική».

Να σημειωθεί πως τόνισε ότι την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα την κρίνουν οι ειδικοί και ανακοίνωσε πως σύντομα, μέσω εφαρμογής, στο κινητό θα μπορούν οι πολίτες να γνωρίζουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή που βρίσκονται καταχωρώντας το σχετικό ταχυδρομικό κώδικα.

Η επιδημία έχει έντονη ανοδική τάση

Νωρίτερα,  ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σίψας δήλωσε «Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής ανέφερε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το lockdown»

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική, για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως η Αττική βρίσκεται στο πορτοκαλί χρώμα αυτή τη στιγμή και αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα φτάσει στο κόκκινο. «Τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να χρειαστεί απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες ή και κλείσιμο στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας» επεσήμανε.

Ο δείκτης  Rt μπορεί να ξεφύγει – Πιέζεται το σύστημα Υγείας

Στην επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να «αραιώσει ο κόσμος». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επεσήμανε πως το σύστημα Υγείας στην Αττική πιέζεται λόγω του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών. Όπως εξήγησε,  καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Το «κακό νέο», σύμφωνα με τον κύριο Βατόπουλο, είναι πως θα υπάρχουν νέα περιστατικά που δεν θα γνωρίζουμε αν θα είναι κορωνοϊός ή γρίπη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ