today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Ο Ντ.Τραμπ έδωσε το “πράσινο φως” σε σχέδιο για να παραμείνει το TikTok στις ΗΠΑ

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok, η οποία απειλείται με απαγόρευση στις ΗΠΑ στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να παραμείνει στην χώρα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες το πράσινο φως σε σχέδιο, στο οποίο εμπλέκονται η Oracle και η Walmart.

“Έδωσα την έγκρισή μου στην συμφωνία. Αν την παγιώσουν, τόσο το καλύτερο. Αν δεν συμβεί αυτό, κανένα πρόβλημα”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προτού αναχωρήσει για προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα.

Η TikTok, θυγατρική του κινεζικού ομίλου ByteDance, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία στην οποία θα εμπλέκεται η Oracle ως τεχνολογικός εταίρος στις ΗΠΑ και η Walmart ως εμπορικός εταίρος.

Αυτή θα ονομαστεί TikTok Global, θα έχει έδρα στις ΗΠΑ και θα προσλάβει 25.000 ανθρώπους, διευκρινίζουν η Oracle και η Walmart σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις.

Η Oracle θα μπορεί να εξαγοράσει το 12,5% των μετοχών της TikTok και η Walmart το 7,5% πριν από μια μελλοντική εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που προβλέπεται να γίνει σε διάστημα έως ενός έτους.

Η ByteDance θα διατηρήσει το υπόλοιπο κεφάλαιο, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Ωστόσο καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής εταιρείας θα συμμετέχουν κατά 40% Αμερικανοί επενδυτές, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της θα περάσει εν τέλει στον έλεγχο αμερικανικών εταιρειών.

“Είμαστε χαρούμενοι που η πρόταση της TikTok, της Oracle και της Walmart επιλύει τα προβλήματα ασφάλειας που ήγειρε η αμερικανική κυβέρνηση και ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της TikTok στις ΗΠΑ”, σχολίασε εκπρόσωπος της εφαρμογής.

Αν η συμφωνία αυτή παγιωθεί μπορεί να επιτρέψει την επίλυση μιας από τις πολλές διενέξεις που υπάρχουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, κυρίως στο τεχνολογικό μέτωπο.

Επίσης θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή, η οποία είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων. “Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις”, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα αναβάλλει τουλάχιστον ως τις 27 Σεπτεμβρίου την απαγόρευση του “κατεβάσματος” της TikTok στις ΗΠΑ, η οποία προβλεπόταν προηγουμένως να τεθεί σήμερα σε ισχύ.

Η εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την μετάδοση σύντομων βίντεο, συχνά μουσικών ή χιουμοριστικών, έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ