today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Τζ.Πάιατ: Δεν θα επηρεαστούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις προεδρικές εκλογές

Ο Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην ομιλία του την δεύτερη ημέρα του Olympia Forum , που πραγματοποιείται από την εφημερίδα «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  στην Αρχαία Ολυμπία, αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς και για τα κοινά τους συμφέροντα, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε, όλα τα θέματα που εκκρεμούν μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και διπλωματία. Όσο αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας  είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά μόνο μεταξύ των κρατών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πάιατ: 

“Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και το EASTMED έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και συνεχίζουμε τις επαφές για την εξέλιξή τους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα που θεωρώ ότι θα είναι άσχετο με το θέμα.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν διάρκεια και το μυστικό της επιτυχίας αυτής είναι τα κοινά συμφέροντα όπως μια δημοκρατική λύση στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες για όλους. Η Ελλάδα και η σύνδεση της με την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό δίκτυο και σε αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμε καθώς αυτές οι χώρες αποτελούν πυλώνα κατά τις τρομοκρατίας. Ελλάδα και Αμερική οικοδομούν σε ανώτατο επίπεδο τη σχέση τους μέσω του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και λίγες χώρες έχουν τόσο στενή σχέση με τις ΗΠΑ όπως η Ελλάδα.

Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στη Δύση και να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Υπ. Άμυνας προκειμένου να αξιολογήσουμε την δυναμικότητα και το δυναμικό.

Στα ελληνοτουρκικά, η επιστροφή του ORUC REIS ήταν σημαντική εξέλιξη για να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες ως διπλωματικό μέσο για τα θέματα που εκκρεμούν. Με διάλογο και διπλωματία λύνονται τα θέματα και όχι στη θάλασσα και στρατιωτικά.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εξαρτώνται αποκλειστικά από τους ίδιους και ελπίζουμε ότι οι δυο πλευρές θα απέχουν από πράξεις που δυναμιτίζουν το κλίμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ