today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Πέθανε η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.

Η Γκίνσμπεργκ πέθανε περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της στο σπίτι της στην Ουάσινγκτον εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Η Ρουθ Μπέιντερ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Στο 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της, το μετέπειτα σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.

Η Γκίνσμπεργκ διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως το γηραιότερο μέλος της φιλελεύθερης πτέρυγας του δικαστηρίου θέτοντας τη ζωή της στην υπηρεσία των ίσων δικαιωμάτων στην Αμερική. Στην πορεία, λόγω της προοδευτικής στάσης της απέκτησε στάτους ροκ σταρ και ονομάστηκε “Notorious R.B.G.”, ενώ αποτέλεσε πρότυπο και της Ελληνίδας ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.  Η δικαστής Γκίνσμπεργκ έλεγε ότι απλώς μεγάλωσε εφαρμόζοντας δύο συμβουλές της μητέρας της: «Να είσαι κυρία!» και «Να είσαι ανεξάρτητη!»

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών –η πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ– που ενέπνευσε όσο κανένας άλλος δικαστής τον αμερικανικό λαό με τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτήν τη μικροσκοπική γυναίκα με τα μεγάλα γυαλιά είχε καλέσει να παραιτηθεί το 2016 ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ακατάλληλη για το θώκο λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μετά τις έντονες επικρίσεις της σε σειρά συνεντεύξεών της εναντίον του Τραμπ. Συγκεκριμένα, η Γκίνσμπεργκ είχε εκφράσει την ανησυχία της για το μέλλον της χώρας αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Σε συνέντευξή της που είχε παραχωρήσει στο CNN, η δικαστής είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα».

Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ