today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι 38 από τους 51 για συμμετοχή στην πορεία της Τετάρτης

Ελεύθεροι αφέθηκαν όσοι απολογήθηκαν σήμερα στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επεισοδιακή πορεία της περασμένης Τετάρτης όταν σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να τους ελέγξουν επειδή προηγουμένως έγραψαν συνθήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου.

Το κατώφλι της Α’ ειδικής ανακρίτριας πέρασαν έως τώρα 38 κατηγορούμενοι και άπαντες αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο την εμφάνισή τους σε αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, οπότε είναι προγραμματισμένο να απολογηθούν στην ίδια ανακρίτρια οι υπόλοιποι 13 από τους συνολικά 51 κατηγορούμενους.

Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες και αναφερόμενοι στα περί αναγραφής συνθημάτων υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για «παρέμβαση αποκαθήλωσης συμβόλων ναζιστικού περιεχομένου» από κινητοποίηση προηγούμενων ημερών. Το κατηγορητήριο τους καταλογίζει ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. Η κακουργηματική πράξη αφορά τη φθορά μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (κατόπιν κατάθεσης υπαλλήλου της εφορείας αρχαιοτήτων που βεβαίωσε φθορές στο μνημειακό συγκρότημα του Λευκού Πύργου), ενώ τα πλημμελήματα συνδέονται με τις πράξεις της απλής σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς, της παράνομης οπλοφορίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απείθειας. Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν από νωρίς δεκάδες αλληλέγγυοι που συγκεντρώθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ