today-is-a-good-day
18.8 C
Athens

Ενιαία λύση για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά προωθείται στο παρασκήνιο

«Λύση-πακέτο», για ελληνονοτουρκικά και Κυπριακό, «μαγειρεύεται» στο παρασκήνιο σε μια προσπάθεια συνολικής διευθέτησης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εκμετάλλευσης των πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, από  κολοσσούς του ενεργειακού κλάδου.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων «σχεδίων και ιδεών»,  από τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Ουάσινγκτον-Βερολίνου και Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες, που είναι έτοιμος να αναλάβει στην Κύπρο  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια λύση, που «καλοβλέπει» και προωθεί πρωτίστως η Τουρκία, η οποία πιέζει ασφυκτικά ακόμη και με απειλές για «θερμό» επεισόδιο,  επενδύοντας  στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί ενδιαφέρονται με τη σειρά τους να εξασφαλίσουν την ηρεμία στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και να μη διαταραχθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Και η αλήθεια είναι ότι οι «σύμμαχοι» μας κάνουν focus στη λεγόμενη «μεγάλη εικόνα», που είναι η μη σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας, αν και υπολογίζουν σοβαρά τις ελληνικές θέσεις.

H Ελλάδα δεν κάνει παζάρια στα εθνικά

Η Ελλάδα στο «παιχνίδι» αυτό όχι μόνο έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, ότι δεν προτίθεται να κάνει το παραμικρό «παζάρι» όσον αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά από την πρώτη κιόλας στιγμή έσπευσε και όρισε την  αυστηρή ατζέντα του διαλόγου με την Τουρκία, εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Η Αθήνα συζητά μόνο οριοθέτηση  της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό αποτελεί  αδιαπραγμάτευτη ελληνική θέση, παρά τις πιέσεις, για άνοιγμα και νέων …κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή η μάχη στη διπλωματική σκακιέρα κορυφώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά θρίλερ.

Το τουρκικό Oruc Reis βρίσκεται σταθμευμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο το τουρκικό  πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζοντας τις προκλήσεις.

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, δια ζώσης, το κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθώς και η Λευκωσία, ως κράτος μέλος, με τα ίδια δικαιώματα, πιέζει την Ευρώπη για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις για χάραξη κοινής γραμμής καθώς η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί πλέον  δεν επιτρέπει την παραμικρή καθυστέρηση.

Όπως διαβεβαιώνει πηγή από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,  η στρατηγική των δυο χωρών παραμένει αταλάντευτη και συνοψίζεται στο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Προφανώς αυτή θα είναι και η γραμμή πλεύσης της Ελλάδας στις εξελίξεις που έπονται…

Στα σκαριά νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Το Κυπριακό φαίνεται ότι αρχίζει να «τροχιοδρομείται» και στον ΟΗΕ εξυφαίνονται σχέδια επίλυσης του. Ταυτόχρονα το συγκεκριμένο ζήτημα, που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, φαίνεται να μπαίνει στο «ζύγι» μιας συνολικής ρύθμισης των «εκκρεμοτήτων» στη Μεσόγειο.

Πριν από δυο ημέρες ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την έναρξη της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού,  δήλωσε ότι  μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, “είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες – και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες”.

Μόνο τυχαία δεν ήταν και η εκτός προγράμματος επίσκεψη στο νησί και του επικεφαλής της Αμερικάνικης διπλωματίας Μαικ Πομπέο ο οποίος και καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, στο πλαίσιο, ενός ευρύτερου ρόλου που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ