today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Άδ.Γεωργιάδης: Η βιομηχανία στην Ελλάδα απαλλάσσεται από ένα τεράστιο διοικητικό βάρος

Το 25% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων δεν χρειάζεται πλέον την έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Αυτή η μείωση του διοικητικού βάρους για την βιομηχανία, οφείλεται στην κατάργηση του συστήματος της διακριτής κατάταξης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε βαθμούς όχλησης και την αντικατάστασή του με την περιβαλλοντική κατάταξη, που εδράζεται σε σχετικές σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εφαρμογή του νόμου 4635/2019:

-σχεδόν στο 79% των μεταποιητικών δραστηριοτήτων επιτυγχάνεται εξορθολογισμός της κατηγορίας όχλησης προς ένα ευνοϊκότερο καθεστώς χωροθέτησης,

-ενώ, όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα επιπλέον 25% των επιχειρήσεων θα έχει αισθητά μικρότερο διοικητικό φορτίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας. Ενώ, μέχρι σήμερα, ακόμα και για τον παραμικρό εκσυγχρονισμό, απαιτείτο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, πλέον σχεδόν το σύνολο της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας εμπίπτει σε καθεστώς Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και κατ’ αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται από ένα πολύ μεγάλο διοικητικό βάρος.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ΚΥΑ:

– Εναρμονίζεται αποτελεσματικότερα η ελληνική με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

-Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

-Καταργείται ένα απαρχαιωμένο σύστημα κατάταξης το οποίο δεν ελάμβανε πλήρως υπ’ όψιν τις τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

-Παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν πάψει να είναι ρυπογόνες εδώ και πολλά χρόνια, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την προστασία Περιβάλλοντος και στην ασφάλεια των εργαζομένων, δραστηριότητες που υπάγονται στην Οδηγία Seveso αυτόματα εμπίπτουν σε καθεστώς Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ακόμα και αν, βάσει της κατάταξης στην εν λόγω ΚΥΑ, θα υπάγονταν σε καθεστώς Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στη πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ γίνεται ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και εκσυγχρονισμού του πλαισίου αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Η βιομηχανία στην Ελλάδα απαλλάσσεται από ένα τεράστιο διοικητικό βάρος ώστε, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους ευκολότερα, γρηγορότερα και οικονομικότερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ