today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτης: Στρατηγικός στόχος της χώρας να συνορεύει με χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία για την υποβοήθηση της ενταξιακής διαδικασίας, θα γίνει πιο εντατική το επόμενο διάστημα, συμφώνησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε κοινές δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε πως αυτό «σημαίνει ότι άμεσα θα συγκληθούν οι επιτροπές που έχουν προσδιοριστεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να δημιουργήσουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και να λύσουμε θέματα τα οποία εκκρεμούν από το προηγούμενο διάστημα».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τα Σκόπια στην ενταξιακή της διαδικασία.

Στη συνέχεια, είπε πως θα βρεθούν επικεφαλής δύο μεγάλων αντιπροσωπειών μέσα στα τέλη του φθινοπώρου στα Σκόπια, για να στείλουν το μήνυμα πως η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι κάτι που σταμάτησε στο Ζάγκρεμπ, στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, αλλά είναι κάτι που ξεκίνησε από εκεί και δήλωσε πως «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στην Ε.Ε. και έχει να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, πως η χώρα μας προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία με καλό πνεύμα, με πνεύμα συνεργασίας, πάντοτε με την παράμετρο που βάζει για τη σωστή εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών, αλλά πάνω από όλα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, «ώστε να αισθανθούμε πραγματικά ότι η γειτονιά μας αναβαθμίζεται». Ως προς αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως στρατηγικός στόχος πάντοτε της χώρας μας, ήταν να συνορεύει με χώρες-μέλη της Ε.Ε., και κάτι τέτοιο θα πετύχουμε μέσα από την υποβοήθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ε.Ε..

Ν.Ντιμιτρόφ: Ελλάδα και Σκόπια μοιράζονται κοινό όραμα

Από την πλευρά, ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων και γενικός διαπραγματευτής για τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινό όραμα, για μια περιοχή που θα είναι ευρωπαϊκή χωρίς ανοικτά ζητήματα, με συνεργασία, κατανόηση, εγγύτητα και φιλία. Αυτό είναι ένα όραμα, όπως σημείωσε, που μας δίνει την ενέργεια να προχωρήσουμε.

Εστιάζοντας στις συνομιλίες με τον κ. Βαρβιτσιώτη, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε πως συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουν με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, ανέδειξε τη σημασία επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας για τη χώρα του: «Σημαίνει ότι χρειάζεται να φέρουμε την Ευρώπη στο σπίτι μας, το κοινοτικό κεκτημένο, τη νομοθεσία, τα πρότυπα, την εφαρμογή, γιατί αυτός ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πιθανώς ο μόνος να παρέχουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους, να έχουν έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και να μείνουν στη χώρα, και όχι να φύγουν στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η χώρα του έχει όλα τα στοιχεία για να είναι επιτυχημένο αυτό το ταξίδι, και η Ελλάδα, ο γείτονας μας, να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτής σε αυτή την πορεία. «Χάσαμε χρόνο, γενιές, κάναμε την τομή και είναι τώρα ώρα να γεμίσουμε το νέο κεφάλαιο της εγγύτητας και της φιλίας με καλά πράγματα και για τις δύο χώρες» προσέθεσε και υπογράμμισε πως αυτό είναι το κύριο μήνυμα της νέας μας κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και του ιδίου στην Ελλάδα, είπε πως είναι η μεγαλύτερη αποστολή σε όρους φυσικής παρουσίας.

Συνοψίζοντας καταληκτικά, προέτρεψε να υπάρχει ένα νέο κεφάλαιο – «ας χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ