today-is-a-good-day
20 C
Athens

Μ.Σπυράκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Ρεαλιστικός επαναπροσδιορισμός σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας

Τρεις «γενναίες αποφάσεις» που καλείται να λάβει η Ε.Ε. ως «παγκόσμιος παίκτης», πρότεινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με την παρέμβασή της κατά τη σημερινή συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Κατάσταση της Ένωσης (SOTUE)»: Τον ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, την αλληλεγγύη στην πράξη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό (με υποχρεωτικό επιμερισμό των ευθυνών και με επιπτώσεις στα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια) και την έμφαση στη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.

Ειδικότερα, η κ. Σπυράκη σε ό,τι αφορά την Τουρκία, διερωτήθηκε «αν υπάρχει έστω και ένας ευρωβουλευτής ή επίτροπος που να πιστεύει ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ‘ζωντανή’» και πρότεινε «ρεαλιστικό επαναπροσδιορισμό» των ευρωτουρικών σχέσεων. Όπως είπε, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, το κράτος δικαίου, μετατρέπει τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τζαμιά, απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών. «Είναι η ώρα να οδηγήσουμε την Τουρκία ως Ευρωπαϊκή Ένωση, στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε «πραγματική αλληλεγγύη», σημειώνοντας ότι στο νέο νομοθετικό πακέτο που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, «πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικό επιμερισμό των ευθυνών, καθώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δρέπουν τους καρπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελέγχονται για την εφαρμογή του κράτους δικαίου, και συγχρόνως δεν εφαρμόζουν κανέναν από τους κανόνες της αλληλεγγύης». Υπογράμμισε δε, ότι «ως Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε κανόνες, κανόνες αλληλεγγύης και αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε».

Σχετικά με την τρίτη πρότασή της, που αφορά τη «στρατηγική αυτονομία» της Ε.Ε., η κ. Σπυράκη τόνισε ότι «είναι απαραίτητο η νέα εποχή να πάει χέρι-χέρι με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιοποίηση, αλλά και τη δυνατότητα να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

«Ας δώσουμε στους πολίτες μας την ασφάλεια, τις ευκαιρίες, την προστασία και τη ζωή που μας αξίζει» είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ