today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ και η απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισής της

Με ένα νέο σήμα προσπαθεί να φέρει την… Άνοιξη στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος  παρουσίασε το νέο λογότυπο του κόμματος του, ένα «αμφιλεγόμενο» αστέρι, όπως προέκυψε από την υποδοχή του στα social media το οποίο… κοσμεί πλέον τη μαρκίζα της Κουμουνδούρου.

Του Κώστα Πασίση

Μια επικοινωνιακή κίνηση, που δεν επιλύει όμως, το σοβαρό πρόβλημα  που είναι η έλλειψη αξιόπιστου αντιπολιτευτικού αφηγήματος, ως αντίβαρο στην κυβέρνηση η οποία δείχνει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, σύμφωνα με τις πρώτες φθινοπωρινές μετρήσεις.

Το «χαοτικό» κενό στον πολιτικό της λόγο φάνηκε από το πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδος «Αυγή» που έκανε πρώτο θέμα τις μάσκες στα σχολεία, την στιγμή που «έτρεχαν» στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο η ελληνοτουρκική κρίση, η απόπειρα γκριζαρίσματος του Αιγαίου από την Τουρκία αλλά και οι πιέσεις για ειρηνική επίλυση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι μάσκες στα σχολεία και η  αστοχία με τις σωστές διαστάσεις τους, που έγιναν μέιζον θέμα στο αντιπολιτευτικό ρεπερτόριο της Κουμουνδούρου, πιστοποιούν  την αδυναμία και τη «φτώχεια» του ΣΥΡΙΖΑ για σοβαρή αντιπολίτευση.

Για το Μαξίμου αυτού του τύπου οι επιθέσεις είναι προβλέψιμες. Η γραμμή της Κουμουνδούρου συνοψίζεται όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε τρεις λέξεις: «Όχι σε όλα».

Τα πρώτα απτά δείγματα γραφής από το νέο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλήθηκε, ως μεγάλη ανανέωση, με την τοποθέτηση του κ. Ηλιόπουλου, ως επικεφαλής, ήλθαν με τις επιθέσεις στον  Πρωθυπουργό για τις κινήσεις της κυβέρνησης, στην ελληνοτουρκική κρίση.

Η Κουμουνδούρου ζήτησε εξηγήσεις για τα όσα έγιναν στο Βερολίνο με την περιβόητη  πλέον τριμερή μυστική συνάντηση, την στιγμή που το Ορούτς Ρεις είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Με την ίδια λογική αντιμετώπισε και το έτερο μεγάλο θέμα, το μεταναστευτικό και τη φωτιά στην κλειστή πρώην δομή της Μόριας.

Ο νέος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ηταν ….καταπέλτης προς την κυβέρνηση.  «Μετατρέπει τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή της Ευρώπης», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αγνοώντας προφανώς την αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, που είναι έτοιμη να δεχθεί στα εδάφη της σε πρώτη φάση περισσότερους από 1500 πιστοποιουμένους πρόσφυγες απ όλα τα νησιά, που δικαιούνται να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Παρεμπιπτόντως να πούμε ότι το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ.

Τα κορυφαία  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  παρακολουθούν με εμφανή αμηχανία αλλά και αγωνία τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις  επί το ευνοϊκότερο  σε ασφαλιστικό και στο εργασιακό και στην Κουμουνδούρου ήδη μιλούν για τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Μητσοτάκη, χωρίς όμως η κυβέρνηση να έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

Όπως επισημαίνει στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, το μεγάλο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα αυτή την περίοδο είναι ότι δεν του βγαίνει τίποτε στις κινήσεις του και αυτό αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει  αγκιστρωμένος στο 20%, τη στιγμή που η ΝΔ κινείται στο 40%. Οι είκοσι μονάδες διαφορά έχουν προκαλέσει μεγάλο άγχος στον Αλέξη Τσίπρα επειδή διαπιστώνει ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος, αλλά δε παρουσιάζει φθορές η κυβέρνηση μετά από 15 μήνες στην Εξουσία.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τρίτος και …καταϊδρωμένος και σε δημοφιλία. Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 52.7% των προτιμήσεων έναντι ενός 23.9%  του ΚΑΝΕΝΑ και 19.4% του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη τελευταία μέτρηση της Opinion.

Εν κατακλείδι, ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε στην …καμένη γη, λόγω covid 19, αλλά το αφήγημα του λαϊκισμού, δεν βγαίνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον και αυτό τον δυσκολεύει για την επόμενη ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ