today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η αποκλιμάκωση στην Αν.Μεσόγειο και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Αποκλιμάκωση ή τουρκικό …τερτίπι (τέχνασμα) αποτελεί η αγκυροβόληση του  Oruc Reis στην Αττάλεια; Η απάντηση Τσαβούσογλου, πάντως, ότι το ερευνητικό σκάφος χρειαζόταν …συντήρηση, γέρνει την πλάστιγγα υπερ της δεύτερης εκδοχής, υπό το φόβο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Toυ Κώστα Πασίση

Εκτός κι αν οι ΗΠΑ παρασκηνιακά απείλησαν με «κονιορτοποίηση» της τουρκικής οικονομίας, αν δεν εισακουστούν οι υποδείξεις της, όπως έγινε στην περίπτωση  με τον πρώην φυλακισμένο αμερικανό πάστορα.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο, εξήγησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η κυβέρνηση, πάντως είναι υποψιασμένη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για «συνέχεια και συνέπεια», δείχνοντας ότι έχουν γνώση οι φύλακες.

Σε διπλωματικό επίπεδο και μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση του πλοίου», αλλά μέχρι εκεί. Αν και πρόσθεσε στο ίδιο μοτίβο  ότι  «Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια,  να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές  από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Φυσικά όπως επισημαίνει συνεργάτης του, η επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο τόπο του …εγκλήματος, θα ακυρώσει αυτόματα τη διαδικασία επαναπροσέγγισης και θα υποστεί τις …συνέπειες των κυρώσεων.

Οι «κυκλωτικές» κινήσεις Μητσοτάκη

Το αποτύπωμα, όμως, που αφήνει πίσω του η εντυπωσιακή υποχώρηση Ερντογάν από το πεδίο της έντασης, παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις που αποδείχθηκαν πομφόλυγες, είναι άκρως θετικό για την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με  την τακτική του, πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική νίκη έναντι της Τουρκίας, είτε είναι ελιγμός είτε όχι.

Η Ελλάδα αξιοποίησε στο έπακρο τα προνόμια και τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κράτος μέλος της και απείλησε την Τουρκία, με οικονομικές κυρώσεις, που θα θρυμματίσουν ακόμη περισσότερο την καταρρέουσα  οικονομία της.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου έχει ως αντικείμενο τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Μητσοτάκης με την επιμονή του έβαλε τελικά το «νερό στο αυλάκι», παρά τις δυσκολίες που συνάντησε…

Σημαντικό ρόλο στη διπλωματική νίκη της χώρας έπαιξε και η σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών στην Κορσική από την οποία απουσίαζε η Τουρκία.

«Όταν δεν είσαι στο τραπέζι, είσαι στο πιάτο», σχολίασε με νόημα ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γ. Κουμουτσάκος.

Σε αυτή την κρίση η Άγκυρα απομονώθηκε και έμεινε χωρίς συμμάχους.  Ακόμη και οι αραβικές χώρες πήραν αποστάσεις και αυτό ενόχλησε τον Σουλτάνο

Ο Τρίτος  και εξίσου σημαντικός λόγος της αναδίπλωσης Ερντογάν ήταν και η καθαρή στήριξη που προσέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμ. Μακρόν στην Ελλάδα με την εντολή που έδωσε στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ, με τρομακτική δύναμη πυρός, να πλεύσει στη Αν. Μεσόγειο.

Ο διάλογος, οι απίθανοι τουρκικοί ισχυρισμοί και στο βάθος …αδιέξοδο

Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια …ανακωχή μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου για να περάσει …ανώδυνα η Τουρκία το κάβο των οικονομικών κυρώσεων και να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα, ότι θα κλείσει το κεφάλαιο της έντασης. Το αντίθετο μάλιστα, είναι το πιθανότερο καθώς οι τελευταίες δηλώσεις των υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Επί παραδείγματι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ έχει ζητήσει επανειλημμένως την αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών.

Ενώ ξαφνικά χθες  επανέφερε στο προσκήνιο τις επικίνδυνες απόψεις του ακροδεξιού Μπαχτσελί, πολιτικού συνέταιρου του Ερντογάν, ότι υπάρχουν στο Αιγαίο περισσότερα από 150 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες  των οποίων  η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία.

Αν αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του και απίθανοι ισχυρισμοί  τεθούν στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών, ο διάλογος θα λήξει πριν καν αρχίσει.

Και σύμφωνα με διπλωματική πηγή «αυτό είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, καθώς οι Τούρκοι μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, με τη στάση που κράτησαν στο Βερολίνο».

Όλα αυτά είναι θέματα που ήδη συζητούνται στο Μαξίμου, αλλά και στις συναντήσεις που γίνονται με τις μεγάλες ξένες δυνάμεις, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που θέλουν να διασφαλίσουν την επιτυχία ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ