today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Σ.Βούλτεψη στο ThePresident: Ο Ερντογάν αντιμέτωπος με το «Κόμμα των Γυναικών»

Μια ακόμη απόδειξη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο των αποφάσεων και των κινήσεών του είναι το γεγονός ότι δεν διστάζει – μετά τη νεολαία – να χάσει τα ερείσματά του και στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας του.

Η απόφασή του να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – για την ακρίβεια την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, που υπεγράφη το 2011 στην Κωνσταντινούπολη – τον έχει φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με τις υπέρμαχες του αγώνα κατά της βίας, αλλά και με τις γυναίκες μέλη του κόμματός του, ακόμη και με μέλη της οικογένειάς του!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έβαλε την υπογραφή της τον Μάιο του 2011, αλλά τώρα ο Ερντογάν υποστηρίζει πως πήρε την απόφασή του επειδή… πολλά μέλη του κόμματός του (άνδρες φυσικά) του είπαν πως από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Σύμβασης αυξήθηκαν τα διαζύγια!

Υψηλόβαθμα στελέχη του AKP, επιμένουν πως η υπογραφή της Σύμβασης ήταν ένα λάθος, διότι… υποβαθμίζει τις αξίες της οικογένειας και υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ!

Απέναντί του και η κόρη του

Διαφώνησε αμέσως η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών KADEM, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας μετέχουν δύο μέλη της οικογένειας Ερντογάν – η μικρότερη κόρη του Σουμεγί Ερντογάν – Μπαϊρακτάρ και η σύζυγος του αδελφού του γαμπρού του, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Σουμεγί, είναι αντιπρόεδρος της KADEM και σημαίνουσα προσωπικότητα στο γυναικείο κίνημα.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και μάστερ Οικονομίας από το LSE, εργάσθηκε στο πλευρό του πατέρα της ως σύμβουλος για θέματα διεθνούς Τύπου, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τα γυναικεία δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στο AKP υποστηρίζουν πως η KADEM και άλλα γυναικεία στελέχη του AKP βρίσκονται πίσω από την υπογραφή της Σύμβασης, ενώ αποκάλεσαν «πόρνες» όσες γυναίκες επιμένουν να ζητούν την διατήρησή της.

«Οικογένειες διαλύονται εξαιτίας της Σύμβασης, οι νέοι δεν παντρεύονται και τα παντρεμένα ζευγάρια χωρίζουν», έγραψε ο αρθρογράφος Αμπντουραχμάν Ντιλιπάκ.

Η οργάνωση KADEM σε ανακοίνωσή της απέρριψε όλες τις αιτιάσεις, ενώ στελέχη του κόμματος υπενθυμίζουν ότι το AKP ήθελε να βελτιώσει τη θέση των γυναικών και η KADEM είχε εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλείο για την μεταρρυθμιστική πολιτική του Ερντογάν.

Κυρίως επειδή προσέγγιζε τις γυναίκες με τις περισσότερο συντηρητικές απόψεις. Γι’ αυτό και στην οργάνωση δραστηριοποιήθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη, όπως οι πρώην υπουργοί Φατίμα Σαχίν και Φατίμα Μπετούλ Σαγιάν-Κάγια και η πρώην βουλευτής Νουρσούνα Μεμεκάν.

Αλλά ο ενδοοικογενειακός καυγάς καλά κρατεί, καθώς ο αδελφός της Σουμεγί, ο Μπιλάλ, που είναι ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Νέων Τουρκίας, δηλώνει ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ουδέν προσέφερε στην κοινωνία.

Οργή για τις γυναικοκτονίες

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα στην Τουρκία και πολλές γυναίκες ψήφισαν το AKP λόγω των εξαγγελιών του Ερντογάν και των γυναικείων μελών της οικογένειάς του ότι θα τους πρόσφεραν προστασία. Το 2019 έχασαν τη ζωή τους 416 γυναίκες, το 2018 440, ενώ το 2020 ήδη η Τουρκία θρηνεί πάνω από 200 αδικοχαμένες γυναίκες.

Τώρα, η οργή πλημμυρίζει και πολλοί μιλούν ακόμη και για διχασμό του κόμματος.

Πολύ απογοητευμένη δηλώνει η πρώην βουλευτής του κόμματος Νουρσούνα Μεμεκάν, που ήταν παρούσα στην τελετή υπογραφής:

«Ο Ερντογάν υποστήριξε τη δουλειά μας τότε και τώρα λέει ότι θα φύγει από μια Σύμβαση που έχει συνδέσει το όνομά της με την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στον Τύπο.

Από τον Ιούλιο οι γυναίκες διαδηλώνουν φορώντας μάσκες και κρατώντας πανό.

Όπως είπαν, ο Ερντογάν υποκύπτει σε μια μικρή ομάδα που όμως διαθέτει μεγάλη επιρροή στο κόμμα.

«Είναι γελοίο να συζητούμε ξανά για ένα νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια. Η βία κατά των γυναικών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», έγραψε στο τουίτερ η πρώην υπουργός Ισότητας και Οικογένειας και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος, Φατίμα Σαχίν.

«Μην μας παίρνετε για δεδομένες»

Η παράλογη αυτή απόφαση πάντως έχει συσπειρώσει τις γυναίκες, οι οποίες υπενθυμίζουν ότι ο Ερντογάν θα πληρώσει ακριβά και στην κάλπη την απόφασή του να τις υποτιμήσει. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP είναι γυναίκες. Φάνηκε και από τις αυθόρμητες διαδηλώσεις που απλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Και το μήνυμα που έφθασε στο κόμμα ήταν σαφές: Μην μας παίρνετε για δεδομένες.

Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ δεν δίστασε να δηλώσει πως η απόσυρση από την Σύμβαση μπορεί να μην είναι αναγκαία, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες.

Αυτές που σίγουρα δεν θα πειστούν πάντως είναι τα γυναικεία στελέχη του κόμματος. Καθώς είναι οι αρχιτέκτονες της υπογραφής της Σύμβασης θα χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους αν στηρίξουν την κυβέρνηση στις αποφάσεις της.

Ο Ερντογάν έχει προς το παρόν έχει αναβάλει την τελική του απόφαση, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα των γυναικών μελών του κόμματός του.

Σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει παίξει και το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Metropoll  που διενεργήθηκε τον Ιούλιο, μόνο το 17% των Τούρκων υποστηρίζει την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση.

«Το κίνημα των γυναικών είναι το μόνο που κατάφερε να κάμψει την εξουσία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016», είπε η Αντίλ Ντογάν, πρόεδρος της Ένωσης Αλληλεγγύης στις Γυναίκες του Εσενγιαλί. Πρόκειται για μια πολύ φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου η βία κατά των γυναικών είναι ενδημικό φαινόμενο και έχει αυξηθεί επικίνδυνα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οι δικαστές εξακολουθούν να μην επιβάλουν αυστηρές ποινές (αν και φυλακίσεις της τάξης των δέκα ετών είναι θαύμα για τα δεδομένα της Τουρκίας) η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει βοηθήσει πολύ. Πριν από την εφαρμογή της, οι εισαγγελείς καθυστερούσαν περισσότερο από ένα μήνα για να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα, ενώ τώρα εκδίδονται αμέσως.

Πασιονάρια Κανάν

Στον αγώνα έχει ριχτεί και η 48χρονη γιατρός Κανάν Καφταντσίογλου, που σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος αμφισβητώντας τον Ερντογάν και δηλώνει αντίθετη με τον εθνικοϊσλαμισμό του AKP.

Υποστηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους και τους ομοφυλόφιλους, έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, δεν διστάζει να ασκεί κριτική και στον ίδιο τον Κεμάλ Ατατούρκ, οδηγεί μοτοσυκλέτα, έχει ένα γιο και έκλαψε δημόσια για τον θάνατο της Σαχινέχ Γιανζίζ, ιδρυτικού μέλους του PKK, που δολοφονήθηκε στο Παρίσι το 2013.

Αψηφώντας όλες τις απειλές κατά της ζωής της, η Κανάν είναι εδώ και δύο χρόνια αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (Chp) και έχει καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορίας της εξύβρισης του προέδρου και για «τρομοκρατία». Έχει ασκήσει έφεση και βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης.

Πρόσφατα κατήγγειλε ότι 32 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους άνδρες τους μέσα σε μία εβδομάδα και ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει πάψει να εφαρμόζεται στη χώρα.

Στο πλευρό της στέκεται και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Άλλωστε, και εκείνη στάθηκε στο πλευρό του για να κερδίσει τις εκλογές κόντρα στον Ερντογάν.

Μπροστά σε τόσο πολλές αντιδράσεις ο Ερντογάν το ξανασκέφτεται. Αλλά έχει πια χάσει την εμπιστοσύνη των γυναικών, που πάντα υπήρξαν ο βασικός πυλώνας της κυριαρχίας του και τώρα εξελίσσονται στην πραγματική αντιπολίτευση…

 

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ