today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Μπ.Τζόνσον: Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς δεν είναι παρά ένα δίχτυ ασφαλείας

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνησή του θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Απειλούν να δημιουργήσουν ένα σύνορο στην ίδια μας τη χώρα», μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, υποστήριξε ο Τζόνσον στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας», μια «ασφαλιστική δικλείδα» την οποία ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανεχτούμε μια κατάσταση στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πιστεύουν στα σοβαρά ότι έχουν τη δύναμη να διαλύσουν τη χώρα μας», συνέχισε.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να μπολοκάρουν τις βρετανικές εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι με τη στάση τους αυτή παρακωλύουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο αν γίνουν τροποποιήσεις στο περιεχόμενό του. «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι ένα βήμα που δεν θα πρέπει να το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Αφού μελέτησα προσεκτικά το Νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αναγκαίο να το κάνουμε αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ