today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Θωρακίζεται η Εθνική Αμυνα – 6 «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της (βίντεο)

Ένα «φιλόδοξο και ρωμαλέο πρόγραμμα αυτοπεποίθησης», όπως το χαρακτήρισε, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έγινε σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 6 «εμβληματικές» αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας, 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους κ.ά.), που θα την ενισχύσουν με το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, και 12 μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες.

«Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», ήταν το σύνθημα στο φόντο πίσω από τον πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αυτοπεποίθηση στην Άμυνα, στην Υγεία και στην Οικονομία, τις οποίες χαρακτήρισε «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά, από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας».

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης, είπε, είναι «σταθερά βήματα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα» και τόνισε ότι η κοινωνία είναι δικαιολογημένα φοβισμένη, αλλά, όμως «ανατέλλει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί».

Ο επίλογος των προκλήσεων, από την Άγκυρα, μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας είπε ότι στις προκλήσεις του Αιγαίου προσθέτει και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο, απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων.

«Στις απειλές και στα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα, γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και ισχυρούς συμμάχους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είμαστε μια χώρα ειρηνική, έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της και με την Τουρκία. Αν αυτή δεν συμφωνεί για το θέμα που αποτελεί τη μείζονα διαφορά μας, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τότε το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων”.

Αναφερόμενος στον τομέα της Άμυνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης, ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών, και ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες.

Ανακοίνωσε 6 αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων και είναι οι εξής:

– Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

– Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο των 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

– Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».

– Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.

– Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

– Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι έξι γενναίες επιλογές που κινούνται όχι μόνον στην κατεύθυνση ενίσχυσης των οπλικών συστημάτων αλλά και της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού, του εκσυγχρονισμού των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις αμυντικές προμήθειες. «Συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα. Ταυτόχρονα, όμως, συναποτελούν και κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς κινητοποιούν την εθνική μας βιομηχανία, αλλά και με κοινωνική σφραγίδα, καθώς εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ