today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον Μίκη Θεοδωράκη

Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

​Το απόγευμα του Σαββάτου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη. Η Υπουργός ανακοίνωσε στον μεγάλο μας συνθέτη ότι η έκθεση με τίτλο «Ο Γαλαξίας του Μίκη Θεοδωράκη» θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Η διοργάνωση της έκθεσης αυτής είχε συζητηθεί με τον συνθέτη την Πρωτοχρονιά 2020, όταν η κ. Μενδώνη τον είχε επισκεφθεί και είχε συζητήσει μαζί του τον εορτασμό των γενεθλίων του.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιώνει μια μεγάλη συναυλία με έργα του Μίκη, που ο ίδιος επέλεξε, όπως το “Καρναβάλι” με σχέδια που είχε κάνει το 1947-48, όταν ήταν εξόριστος στην Ικαρία. Τότε που τον είχαν εντυπωσιάσει τα λαϊκά τραγούδια που τραγουδούσαν οι συνεξόριστοί του, και ιδιαίτερα ο «Ανδρέας Ζέππος». Με το ῾Καρναβάλι῾ ο Θεοδωράκης «ντύνει» νεοελληνικές μελωδίες και χορούς με συμφωνικά ορχηστρικά χρώματα.

Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε με 120.000 από το ΥΠΠΟΑ και βρίσκεται στην τελική της φάση. Εκτίθενται χειρόγραφες παρτιτούρες, κείμενα, σκέψεις και βιβλία του συνθέτη, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα, οπτικοακουστικό υλικό, διατριβές, μελέτες, φωτογραφίες, μετάλλια και ποικίλα προσωπικά του αντικείμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ