today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Τ.Γαϊτάνης στο ThePresident: Εγρήγορση από όλους μας στη μάχη ενάντια  στον κορονοϊό

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊου είναι κρίσιμη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας δείχνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα. Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός τους έχει σταθεροποιηθεί και αυτό είναι ελπιδοφόρο γεγονός ενόψει του Σεπτεμβρίου.

του Τάσου Γαϊτάνη

Πολλοί είναι αυτοί που, λανθασμένα, υποστηρίζουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού. Αντιθέτως, το άνοιγμα των συνόρων έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή, εφαρμόστηκε η καινοτόμος διαδικασία με τη συμπλήρωση του εντύπου που οδήγησε σε στοχευμένους ελέγχους και όπου απαιτήθηκε λήφθηκαν επιπλέον μέτρα, όπως το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία. Για του λόγου το αληθές αρκεί να μελετήσει κανείς και τα αριθμητικά στοιχεία.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου, ο αριθμός των εισερχομένων στη χώρα μας ξεπερνά τα 3,2 εκατ. πολίτες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μόλις 853. Συνεπώς η δική μας, εσωτερική, χαλάρωση επί των μέτρων έφερε την αύξηση των κρουσμάτων.  Γνωρίζουμε όλοι μας τι πήγε στραβά το προηγούμενο διάστημα και τι πρέπει να διορθώσουμε. Η χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών και η έλλειψη συγχρωτισμού είναι οι κατάλληλοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό.

Τα γεγονότα δείχνουν οτι ο κορονοϊός θα είναι εδώ για αρκετό καιρό ακόμη. Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως ορόσημο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, την παρασκευή εμβολίου. Σήμερα, σειρά εμβολίων βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμών και περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν θα έχουμε το εμβόλιο, θα περάσει καιρός μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του ιού.

Συνεπώς η κανονικότητα μας, τώρα που επιστρέφουμε απο τις διακοπές, πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού. Είναι προφανές ότι όσα μέτρα και να λάβει η πολιτεία, εάν εμείς οι ίδιοι δεν δείξουμε υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και όσους αγαπάμε, δε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη διάδοση του ιού.

Ειδικότερα και με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς οφείλουμε, ως γονείς, να μάθουμε στα παιδιά μας τη χρήση μάσκας και τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούν από εδώ και πέρα. Από την πλευρά της η Πολιτεία έχει διαθέσει μάσκες και αντισηπτικά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και έχει ενισχύσει το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων  προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά.

Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα δεν πρέπει να πάει χαμένος. Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να μετατραπεί σε συλλογική και όλοι μαζί να πολεμήσουμε αποτελεσματικά τον ιό.

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ