today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Ανάλυση των δημοσκοπήσεων λίγο πριν τη φετινή ΔΕΘ

Σαν να μην πέρασε μια …μέρα από τα τέλη Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν στον τύπο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Tο ΚΙΝΑΛ παραμένει τρίτο κόμμα, περίπου στο 7%, χωρίς να μειώνει, αλλά ούτε και να αυξάνει την απήχηση του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion, τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε η παραμικρή μεταβολή στο καθαρό προβάδισμα της κυβέρνησης έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοιου και την ανησυχία που δημιουργει η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό.

Επίσης στην πρώτη φθινοπωρινή μέτρηση της Metron Analysis η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από το 53% και ο πρωθυπουργός από το 61%. Αυτά είναι ποσοστά που δείχνουν πολιτική παντοδυναμία και επιβεβαιώνουν, χωρίς αντίλογο, όσους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση παίζει χωρίς αντίπαλο, μετα από δεκατέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας.
«Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη και αν η «ψαλίδα» ήταν στις 15 μονάδες, μετά τις σχεδόν αλλόκοτες κρίσεις που πέρασε και συνεχίζει να διαχειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη», τονίζει συνεργάτης του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας τις πρώτες μετρήσεις, μετα τα μπάνια του λαού, ενώ διαψεύδει ότι έγινε …πάρτι στο Μαξίμου, μόλις είδαν ότι η διαφορά είναι …double score.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των εφημερίδων Νέα και Βήμα, η ΝΔ κινείται πέριξ του 40%, ένα ποσοστό που συγκέντρωσε και στις εθνικές εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει αγκιστρωμένος πέριξ του 20%, που αγχώνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δείχνει να μην έχει βρει ακόμη το σωστό αντιπολιτευτικό βηματισμό της.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατά το Μαξίμου, λέγοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», η ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις στις συσκέψεις είναι έκδηλη. Και ο βασικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει «διείσδυση» και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Επι παραδείγματι το 84% των κεντροαριστερών και το 65% των αριστερών ψηφοφόρων βλέπει με καλό μάτι τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έλεγχο του covid 19
Επίσης, το 32% των αριστερών και το 45% των κεντροαριστερών συμφωνούν με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα.

Αυτά είναι τα ευρήματα της Metron Analysis, που για ευνόητους λόγους έχουν γίνει «φύλλο και φτερό», από το γαλάζιο επιτελείο.

 

Κατήφεια στο ΣΥΡΙΖΑ για το 20%

Την ίδια στιγμή το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εντελώς διαφορετικό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πείσει την κοινή γνώμη. Έχει αδύναμo αντιπολιτευτικό λόγο, που θυμίζει το …ένδοξο παρελθόν του, όταν έκανε πορείες και έδινε εντολή για καταλήψεις πλατειών.
Το 20% που μαζεύει στις δημοσκοπήσεις είναι «φτωχό» για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου την Εξουσία.

Η κοινή γνώμη ζητά βαθιά ανανέωση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όμως, στον ανασχηματισμό που έκανε πρόσφατα, προτίμησε να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και απλά ανακάτωσε την τράπουλα.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έγινε γραμματέας του κόμματος και ο Πάνος Σκουρλέτης τον αντικατέστησε στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Παράλληλα κράτησε στο ηγετικό σχήμα και τον Νίκο Παππά που είναι «κόκκινο πανί» ακόμη και για τους συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιβόητη ανανέωση του κόμματος εξαντλήθηκε στον Νάσο Ηλιόπουλο που ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε δυο έως τρία στελέχη. Ο βασικός «κορμός» έμεινε ο ίδιος καθώς ο Τσίπρας δεν τόλμησε τη ρήξη με το παρελθόν.

Από τις Φθινοπωρινές μετρήσεις η Φώφη Γεννηματά δεν …ενθουσιάστηκε γιατί περίμενε καλύτερα αποτελέσματα, από τη δημιουργική αντιπολίτευση που έχει εγκαινιάσει τους τελευταίους μήνες.

Κρατά, πάντως, ως θετικό μήνυμα, το 7% που φέρει το ΚΙΝΑΛ τρίτο κόμμα στο πολιτικό σκηνικό και ευελπιστεί ότι ο νέος …αλγόριθμος του αντιπολιτευτικού μοντέλου είναι καλός και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σταδιακά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ