today-is-a-good-day
21 C
Athens

Το παρασκήνιο της συνάντησης του Κ.Μητσοτάκη με τον Εμ. Μακρόν

Το σύνθημα Ελλάδα -Γαλλία – Συμμαχία, που ακούστηκε για πρώτη φορά το 1974, κατά την επάνοδο της χώρας στη Δημοκρατία, μετουσιώνεται σε πράξη, με την ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία και την κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της Τουρκίας, που «κλείδωσε» στην Κορσική μετα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν, στο πλαίσιο της Συνόδου των επτά χωρών της Μεσογείου.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών έγινε ευρεία συζήτηση για τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας «αμοιβαίας συνδρομής» μεταξύ των δυο χωρών. Γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στη τηλεόραση του Σκαι και ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημητρης Καιρίδης ο οποίος ανέφερε ότι είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη της.

Μια εξέλιξη που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες τρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλική πολεμική μηχανή είναι δύναμη που τρομάζει…

Η καθαρή στάση του Εμ. Μακρόν υπερ της Ελλάδος έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επι της ουσίας βάζει φρένο στα επικίνδυνα για την ειρήνη σχέδια του Τούρκου Προέδρου.

Το κοινό μήνυμα που εξέπεμψαν οι δυο ηγέτες, όπως προκύπτει από τις πρώτες διαρροές, είναι: «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν συζητήσεις, αλλιώς κυρώσεις στην Τουρκία». Και αυτή η συναντίληψη είναι άλλο ένα θετικό σημείο που κρατά η ελληνική πλευρά από αυτή την εξαιρετικά καλά συνάντηση.

Η σύνοδος των Med 7 έχει θετικό πρόσημο για την Ελλάδα και αυτό προκύπτει από την παράγραφο 6 των κοινών συμπερασμάτων που «πυκνωμένα» αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματική πηγή, μιλώντας στο thepresident,gr ανέφερε ότι η άνευ αστερίσκων και υποσημειώσεων στήριξη που προσφέρει η Γαλλία στην Ελλάδα στην παρούσα φάση, αλλάζει τις ισορροπίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε αναταραχή καθώς τρία κράτη μέλη του (Γαλλια-Τουρκια-Ελλαδα) βρίσκονται σε αντιπαράθεση εκτός ανεκτών ορίων… Εξέλιξη που στην παρούσα φάση φαίνεται να λειτουργεί υπερ των συμφερόντων της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να είναι μονόδρομος, αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω. Κατά πληροφορίες η Γερμανική Προεδρία αναζητεί μια φόρμουλα για μια αξιοπρεπή υποχώρηση στον Τούρκο πρόεδρο, έτσι ώστε να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να …τιμωρήσει τον ταραχοποιό της Μεσογείου και απορρυθμιστούν οι οικονομικές συναλλαγές με την Άγκυρα.

 

Παρασκήνιο για διάλογο, μηνύματα και ο ρόλος της Γαλλίας

Μια τέτοια δίοδο …διαφυγής από το αδιέξοδο έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την αρθρογραφία του σε τρεις μεγάλες ξένες εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde. «Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου».

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη και σε άλλη μια κίνηση, μέσω τη αρθρογραφίας του που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα αφήνει και έκθετο τον νέο Σουλτάνο Τούρκο ο οποίος εμφανίζεται να θέλει το διάλογο με την Ελλάδα.

Από την αρθρογραφική παρέμβαση του, όμως προέκυψε και ένα άγνωστο παρασκήνιο που παίχθηκε στην περίφημη τριμερή «μυστική» διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα την τελευταία στιγμή τίναξε στον αέρα τη συμφωνία αυτή. Όχι μόνο αποχώρησε από τις συνομιλίες αλλά τις έκαψε με τη διαρροή Τσαβούσογλου.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας που έμεινε στα …χαρτιά, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δυο χωρών.

Προφανώς η Τουρκία με τη συνολική της στάση τις τελευταίες τριάντα ημέρες, δείχνει να μη θέλει το διάλογο, αλλά αντίθετα επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο, που θα της …βγει στο πεδίο της έντασης και στη συνέχεια να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από θέση ισχύος…

Η ισχυρή στρατιωτική παρουσία, όμως, της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει βάλει τον Ερντογάν σε δεύτερες σκέψεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ