today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η ελληνοτουρκική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που αφήνει στο πέρασμα του ο κορωνοιός αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται στο βασικό «κορμό» της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Του Κώστα Πασίση

«Έκτακτες συνθήκες, απαιτούν και έκτακτα μέτρα», με αυτήν την απάντηση στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνει το διαφορετικό πολιτικό στίγμα της φετινής ομιλίας του στο Βελλιδειο Μέγαρο, το ερχόμενο Σάββατο.

Το βέβαιο είναι ότι η φετινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη δεν θα θυμίζει σε τίποτε από το γνωστό «φαντασμαγορικό» σκηνικό παλαιότερων ετών, απόρροια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης με την ομιλία του σε ένα ολιγομελές ακροατήριο, μόλις πενήντα ατόμων, λόγω των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα εκπέμψει ένα διπλό μήνυμα:
Πρώτο. Η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική, αξιόπιστη και κοινωνικά ευαίσθητη. Στο διάστημα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας διαχειρίστηκε με επιτυχία δυο κρίσεις, το μεταναστευτικό και τη πρώτη φάση του covid 19.

Για φέτος η πολιτική στόχευση είναι, η ανανέωση του «Συμβολαίου Αλήθειας» με την κοινωνία που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλες θυσίες για να μείνει όρθια η χώρα.
Ο κορωνοιός έπληξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και οι επιπτώσεις θα γίνουν περισσότερο ορατές το χειμώνα. Μια παράμετρο που θα επισημάνει στη ομιλία του, για να διαβεβαιώσει άπαντες ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πληγέντες, όπως έκανε και στη πρώτη φάση της πανδημίας.

Φέτος το «καλάθι» της Θεσσαλονίκης είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα του covid 19.
Δεύτερο. Παρά τη μεγάλη ύφεση, η κυβέρνηση δε βαδίζει στα «τυφλά», αλλά έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Αντίδοτο στην κρίση είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ που περιλαμβάνει διαρθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές, χωρίς να θίγονται τα εναπομείναντα κεκτημένα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η απόφαση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021 αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, που θα δώσουν ανάσες σε πολλές επιχειρήσεις που αγωνιούν για τη βιωσιμότητα τους. Ενώ ανοικτό παραμένει ακόμη τι θα γίνει με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προεκλογικές φοροελαφρύνσεις, αυτές δεν παραπέμφθηκαν στις καλένδες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών, αλλά προγραμματίζονται να υλοποιηθούν σε βάθος 4ετιας και αφού προηγουμένως κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του κορωνοιού, που δημιουργει οικονομικές ανασφάλειες στην κυβέρνηση.

«Σύμμαχος» του Πρωθυπουργού σε αυτή την προσπάθεια είναι το ευρωπαϊκό πακέτο των 32 δις εύρω. Χρήματα που θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της Ελλάδας, με τη δέσμευση ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η επιτροπή Πισσαρίδη θα παραδώσει στο Μαξίμου το τελικό σχέδιο της για την ορθή αξιοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο όπου το σκηνικό είναι αμιγώς πολεμικό.

Για άλλη μια φορά το μήνυμα τόσο στην Τουρκία, όσο και στους εταίρους της χώρας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, είναι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, χωρίς όμως ο Ερντογαν να έχει το «πιστόλι» πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως έχει τονίσει ο ίδιος η χώρα σε περίπτωση αποτυχίας του διαφαινόμενου διαλόγου, είναι έτοιμη ακόμη και για τη Χάγη. Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ. Και ότι οι διεκδικήσεις του Σουλτάνου είναι το πρόβλημα στη περιοχή.

Τέλος ο Πρωθυπουργός θα καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας.

Το σχεδιαζόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα αφορά το πεζικό την αεροπορία και το Ναυτικό, ενώ προγραμματίζονται και προσλήψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ