today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο Πομπέο «κατηγορεί» τη Μόσχα για την υπόθεση Ναβάλνι

Η δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ενορχηστρώθηκε πιθανώς από «ανώτερους αξιωματούχους» της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αυξάνοντας περαιτέρω τη διεθνή πίεση στη Μόσχα.

«Όταν (οι άνθρωποι) βλέπουν απόπειρες δηλητηρίασης ενός αντιφρονούντα και συμφωνούν ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να διαπράχθηκε από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, νομίζω ότι δεν είναι καλό για τον ρωσικό λαό», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θέλουν η Ρωσία να «αποδώσει ευθύνες στους υπευθύνους». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δράστες.

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά κατηγορείται ότι επιδεικνύει χαλαρότητα απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξήγησε ότι «δεν είχε δει ακόμη» στοιχεία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ η Γερμανία είχε ήδη δηλώσει ότι δηλητηριάστηκε από έναν νευρικό παράγοντα «τύπου νόβιτσοκ».

Η Ρωσία επιμένει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους Ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης» που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση την Τρίτη των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν «κατεπειγόντως» ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την «επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση» του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ