today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων για τα ελληνοτουρκικά – Δίνουν τα χέρια Μητσοτάκης-Μακρόν

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη  αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο, ώστε να απειλείται σύγκρουση, οι διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.

Οι επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα συμβεί στο «πεδίο της μάχης» καθώς μεσολαβούν οι κρίσιμες  συναντήσεις Μητσοτάκη-Μακρόν, η σύνοδος χώρων του Νότου, η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, αλλά και οι απειλές Ερντογαν για επέκταση των Navtex.

Του Κ.Πασίση

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πάντως κρατά τη ψυχραιμία της και ακολουθεί πιστά το σχέδιο που χάραξε από τη πρώτή στιγμή της κρίσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις νέες επιθέσεις έθεσε το πρόβλημα της Τουρκίας στη σωστή διάσταση του. «Η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ένα μήνυμα που έχει ήδη φθάσει στους αποδέκτες του, καθώς όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις. Η Αυστρία επι παραδείγματι έχει αρχίσει να βάζει πλάτη με σθένος έναντι της Άγκυρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη σκιά της τελευταίας άστοχης πρωτοβουλίας Στόλντεμπεργκ για να πέσουν οι τόνοι στην Αν. Μεσόγειο.

Σε αυτή τη συνάντηση παραμένει μεγάλο ερωτηματικό τα θέματα που θα συζητηθούν, ενώ δεν αποκλείεται πριν τη συνεδρίαση να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

 

Δίνουν τα χέρια Μητσοτάκης-Μακρόν

Όλα τα «φλας» της επικαιρότητας θα ανάψουν, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Το κρίσιμο θέμα αυτής της συνάντησης είναι η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία και όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος θα δώσουν τα χέρια για συμφωνία.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της αμυντικής ασφάλειας και η Γαλλία είναι μια από τις χώρες που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κρατών απ όπου η Ελλάδα θα προμηθευτεί πολεμικό υλικό.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολύ λόγος για αγορά 18 έως 20 καινούργιων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών Rafale. Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις φρεγάτες.

Εκείνο όμως που θα κάνει τη …διαφορά και είναι σίγουρο πώς θα εκνευρίσει ακόμη περισσότερο  τον Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο ότι η αμυντική συμφωνία θα περιλαμβάνει και διάταξη «αμοιβαίας συνδρομής» των δυο χωρών.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων μας, είπε ότι είμαστε σε επαφή με φίλες χώρες προκειμένου να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό τους. Στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει το τρίπτυχο στο οποίο κινούμαστε: Εξοπλιστικά  προγράμματα, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας.

Σημαντική χαρακτηρίζεται στις 15 Σεπτέμβριου η επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπου ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τη πρόταση του για πολυμερή διάσκεψη, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο ημερολόγιο του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου πάντως υπάρχει  κυκλωμένη η ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου οπού λήγει η navtex για το Ορουτς  Ρέις.

Η εντολή του υπουργού είναι όλο το στράτευμα να είναι σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας καθώς είναι βέβαιο ότι o τουρκικός στόλος θα παραμείνει στην περιοχή, με νέες navtex, περισσότερο προκλητικές από τις προηγούμενες.

Ημερομηνίες- σταθμός όμως είναι οι 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν μέχρι τότε δεν έχει αποσύρει τα πλοία της.

Η σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών και αυτό έχει τη σημασία του, επειδή οι πιέσεις που θα ασκηθούν για λήψη μέτρων θα είναι ασφυκτικές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ