today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ένας αμπελώνας στο Αιγάλεω

Σε μια πρωτοβουλία προχωρεί ο δήμος Αιγάλεω που όλα δείχνουν ότι θα έχει πολλαπλές ωφέλειες. Μέσα από τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, δημιουργεί έναν αμπελώνα στο Άλσος της πόλης, στο «Μπαρουτάδικο» όπως έλεγαν οι παλιοί αιγαλιώτες.

Η πολυεπίπεδη συνεργασία δήμου και πανεπιστημιακής Σχολής, επεκτείνεται λοιπόν σε μια καινοτομία, που σφραγίστηκε στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας και ο πρύτανης Παναγιώτης Καλδής, και παραβρέθηκαν ακόμη ο καθηγητής αμπελουργίας Ηλίας Κόρκας και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μανδραφλής. Οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τις ευεργετικές επιδράσεις που θα έχει η φύτευση αυτού του αμπελώνα, τόσο στο περιβάλλον ενός βεβαρημένου αστικού χώρου, όσο και στην έρευνα και την εκπαίδευση. Στο τέλος καθόρισαν το πλάνο της οργάνωσης και της φύτευσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας, αφού εξήρε την προσφορά του Πανεπιστημίου, στη συνέχεια τόνισε πως η εγκατάσταση ενός αμπελώνα στην πόλη, αποτελεί επένδυση για το παρόν και για το μέλλον.

«Θα τον εγκαταστήσουμε μέσα στο Άλσος του Αιγάλεω, εκεί που ήταν το φυτώριο. Εδώ και δέκα χρόνια κανείς δήμος δεν έχει πλέον φυτώρια, γιατί έρχεται πιο οικονομικά να αγοράζει φυτά. Μας έγινε λοιπόν η πρόταση από το Πανεπιστήμιο, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας πρότυπος αμπελώνας κι εμείς ως δημοτική Αρχή το βρήκαμε θετικό και ανταποκριθήκαμε. Θα φυτευτεί και θα ξεπεταχτεί ένας πρότυπος αμπελώνας με παλιά ελληνικά κλίματα».

Στη συνέχεια ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στον πολλαπλό στόχο: «Κατ’ αρχήν είναι ευεργετικό για το ίδιο το περιβάλλον. Υπάρχει το Άλσος στην πόλη, όμως γενικότερα το Αιγάλεω είναι ένας πυκνοδομημένος αστικός χώρος, με πολλά φορτία. Κάθε τι προς την περιβαλλοντική κατεύθυνση έχει θετική επίδραση. Κατά δεύτερον θα έχει εκπαιδευτικά οφέλη, αφού θα μπορούν να το επισκέπτονται σχολεία και μαθητές και να μαθαίνουν τη διεργασία του αμπελιού. Τέλος, θα απευθύνεται και στην έρευνα, αφού την εποπτεία την έχει το Πανεπιστήμιο, το οποίο διαθέτει σχετικό Τμήμα Επιστημών, ενώ ο καθηγητής Ηλίας Κόρκας είναι και οινολόγος. Επομένως, είναι ένας χώρος όπου θα συμμετέχουν φοιτητές για τις σπουδές τους και την έρευνά τους».

Στο τέλος, ο δήμαρχος του Αιγάλεω πρόσθεσε: «Μας ενδιαφέρει πραγματικά η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε πολλά επίπεδα. Θέλουμε και τη συνεργασία του και την τεχνογνωσία του. Άλλωστε το Αιγάλεω είναι πλέον μια Πανεπιστημιούπολη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ