today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Παράταση του αυστηρού lockdown στη Μελβούρνη μέχρι το τέλος του μήνα

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας παρέτεινε σήμερα το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί λόγω κορονοϊού στην πρωτεύουσα Μελβούρνη κατά δύο εβδομάδες, ως τις 28 Σεπτεμβρίου, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους ανακοίνωσε σήμερα την παράταση του lockdown, το οποίο ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου, και παρουσίασε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τους επόμενους δύο μήνες.

Λόγω των περιορισμών στη Μελβούρνη έχουν κλείσει σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, έχει επιβληθεί νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται σε μια περιοχή ακτίνας 5 χιλιομέτρων γύρω από τα σπίτια τους.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή. Αν το κάνουμε, θα χάσουμε πολύ γρήγορα τον έλεγχο», τόνισε ο Άντριους.

Η Βικτόρια, η δεύτερη πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, είναι το επίκεντρο ενός δεύτερου κύματος της επιδημίας covid-19, με τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί εκεί να αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου στη χώρα (26.282) και τους θανάτους το 90% (753 συνολικά).

Σήμερα στην πολιτεία εντοπίστηκαν 63 νέα κρούσματα κορονοϊού και καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι, σημαντική μείωση από τα 725 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 5 Αυγούστου, στην κορύφωση του δεύτερου κύματος.

Ο Άντριους επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τα νέα κρούσματα covid-19 θα εξακολουθήσουν να είναι γύρω στα 60 ως το επόμενο Σαββατοκύριακο και αν η πολιτεία ανοίξει πολύ γρήγορα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει τρίτο κύμα της επιδημίας.

Αντίθετα, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, δεν έχει καταγράψει περισσότερα από 13 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως από τις αρχές Αυγούστου.

«Πρέπει να νικήσουμε το δεύτερο κύμα και να το κάνουμε σωστά. Διαφορετικά απλώς θα ξεκινήσει ένα τρίτο κύμα. Και ένα τρίτο κύμα θα σημάνει ότι δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε την οικονομία, όπως μας ζητούν απελπισμένα οι άνθρωποι», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια.

Στη Μελβούρνη από τα μεσάνυκτα της 13ης Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αίρονται κάποιοι περιορισμοί, με την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύκτα να ξεκινά στις 21:00 από 20:00 που είναι τώρα. Οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους για δύο ώρες ημερησίως, σε σχέση με μία τώρα, ενώ όσοι ζουν μόνοι θα επιτρέπεται να έχουν έναν επισκέπτη.

Μετά τις 28 Σεπτεμβρίου, αν ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων κρουσμάτων covid-19 παραμείνει μεταξύ 30 και 50 επί 14 ημέρες, θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι αποθήκες και κάποια εργοστάσια, ενώ θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό θα σημάνει ότι 101.000 άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους. Επίσης θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού και τις τρεις του λυκείου, ενώ θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους έως και πέντε ατόμων.

Μετά τις 26 Οκτωβρίου, αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έχει πέσει κάτω από πέντε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, κυρίως για εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως και καταστήματα και κομμωτήρια.

Παράλληλα θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύκτα και δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις εξόδους από το σπίτι. Στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η συγκέντρωση ως και 10 ατόμων, ενώ στα σπίτια έως 5, ενώ θα ξεκινήσουν και κάποια αθλήματα που δεν περιλαμβάνουν επαφή.

Μετά τις 23 Νοεμβρίου τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται να έχουν περισσότερους πελάτες σε εσωτερικό χώρο, ενώ θα λειτουργήσουν και περισσότερες τάξεις στα σχολεία. Μουσεία, γκαλερί και άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα ανοίξουν και θα επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 50 ατόμων σε δημόσιους χώρους, ενώ έως και 20 στα σπίτια.

«Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι απογοητεύθηκαν. Κι εγώ απογοητεύθηκα που δεν μπορούμε να ανοίξουμε πιο γρήγορα. Όμως το βασικό είναι να ανοίξουμε και να παραμείνουμε ανοικτοί», κατέληξε ο Άντριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ