today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στηρίζει τον Στόλτενμπεργκ

Η Tουρκία στηρίζει την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

“Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα “χωρίς προϋποθέσεις” για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων στη θάλασσα και τον αέρα, η οποία υποστηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση.

“Όπως έχει ανακοινώσει σήμερα (σ.σ την Πέμπτη) ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αυτή η πρωτοβουλία η οποία στηρίζεται και από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην αποκλιμάκωση της έντασης και όχι στην επίλυση των διμερών ζητημάτων της Ελλάδας με την Τουρκία, στην ουσία σχετίζονται με τις διευθετήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως μεταξύ σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών. Αναμένουμε από την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ” υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα, αναφέρεται ότι “από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας προκειμένου να βρεθούν μόνιμες λύσεις σύμφωνες με το δίκαιο και την δικαιοσύνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

Ηχηρή ήταν πάντως η διάψευση της Αθήνας στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε στις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών την πρόθεσή του να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της Αθήνας, ούτε και συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

“Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ αεροπορικών και ναυτικών μονάδων.

Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται επίσης από την Τουρκία, αναφέρεται στην έναρξη στρατιωτικών-τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας.

Αυτές οι συναντήσεις που επικεντρώθηκαν στην αποκλιμάκωση σχετίζονται πράγματι με τις ρυθμίσεις που είχαν προηγουμένως συζητηθεί σε διμερές επίπεδο μεταξύ των στρατιωτικών αρχών και των δύο χωρών. Δεν σχετίζονται με τα εκκρεμή διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αναμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε αυτήν την περίπτωση ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρει διαρκή, δίκαιη και ισότιμη λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ