today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι ασκήσεις ισορροπίας στη Μεσόγειο και οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Από διπλωματικές πρωτοβουλίες για έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, διαψεύσεις από την Αθήνα,  μέχρι σενάρια  τουρκικής προβοκάτσιας, με αιχμή το ακριτικό Καστελόριζο, που «παίζει»  στο φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνονται στο νέο «επεισόδιο» του ελληνο-τουρκικού θρίλερ, που διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα κοιτάσματα των υδρογονοθράκων, ως μεγάλο δέλεαρ…

Του Κώστα Πασίση

Το «τουιτάρισμα» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να καθίσουν  στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να κάνουν διάλογο για την Μεσόγειο. Αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογαν, πιστοποιούν ότι τα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα αλλάζουν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης ή τουλάχιστον η Ουάσιγκτον δείχνει την πρόθεση της  να πέσουν οι τόνοι της έντασης, που επηρεάζουν και την Ατλαντική Συμμαχία.

Η νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία πάντως «γκρίζαρε» μόλις  η Αθηνα, μέσω διπλωματικών πηγών έσπευσε  να διαψεύσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι  «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Το Μαξίμου στη συγκεκριμένη περίπτωση κρατά τις καλές προθέσεις του ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης, αλλά όπως τονίζεται δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όσο ο τουρκικός στόλος παραμένει στη Μεσόγειο.

Η  προαναφερθείσα παρέμβαση Στόλτεμπεργκ, μάλλον βιαστική, έγινε, ύστερα από συζητήσεις   που πραγματοποιήθηκαν  μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών του ΝΑΤΟ. Στη διάρκεια αυτών, ο γ.γ του ΝΑΤΟ κατέθεσε και έγγραφο με προτάσεις για αποκλιμάκωση, χωρίς όμως να υπάρχει η  συναίνεση της Ελλάδας σε αυτές…

Παρασκήνιο και έντονη κινητικότητα στη διπλωματική σκακιέρα

Τα τελευταία γεγονότα πάντως, δείχνουν ότι πλέον υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για να καθίσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται  και η εντυπωσιακή στροφή που έκανε στη ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μετα από αρκετό καιρό επανάφερε το περίφημο πλέον «καζάν-καζάν.

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη του, τάχθηκε υπερ της διπλωματικής λύσης τονίζοντας ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική “καζάν – καζάν” (win – win – επωφελής για όλους)»

Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επόμενη παράγραφος της ομιλίας τους καθώς ανέφερε ότι θα πρέπει να εξηγήσουμε τη θέση μας στην κοινή γνώμη.

Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος  γνωρίζει πολύ καλά ότι η σύρραξη με την Ελλάδα  είναι σενάριο υψηλού ρίσκου και ότι αν κάτι «στραβώσει», στην Ανατολική Μεσόγειο το πολιτικό του τέλος θα είναι άμεσο και η υστεροφημία του θα πάει στα τάρταρα…  Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν ονειρεύεται για τον εαυτό του.

Προφανώς μόνο τυχαία δεν ήταν και η αιφνιδιαστική παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ε.Ε Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε  ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Σκηνικό πολέμου στην Αν. Μεσόγειο

Όλα αυτά που  είναι σε εξέλιξη συνέβησαν  στη διπλωματική σκακιέρα, στο πεδίο της έντασης, στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίμα μυρίζει μπαρούτι…

Για πρώτη φορά μετα από δεκαετίες στη εν λογω περιοχή έχουν συγκεντρωθεί οι στόλοι των μεγαλύτερων κρατών του κόσμου. ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος έχουν στείλει καταδρομικά  πλοία, δημιουργώντας σκηνικό πολέμου.

Ο τελευταίος «παίχτης» που έκανε την εμφάνιση του στη  περιοχή είναι η Ρωσία, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο στα υπόγεια γεωπολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν  οι πληροφορίες για τούρκους δημοσιογράφους που πήγαν στο Καστελόριζο για ρεπορτάζ…Και η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, που κατηγόρησε την Ελλάδα για «στοχοποίηση» των εργαζομένων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων. Ενώ δεν έλειψαν και οι συνήθεις απειλές κατά της χώρας μας.

Το εν λόγω συμβάν αποκαλύφθηκε λίγο μετα τη διάψευση από την Τουρκία του περίεργου δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας  Die Welt, σύμφωνα με το οποίο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δώσει εντολή για να καταρριφθεί ελληνικό μαχητικό ή να βυθιστεί ελληνικό πλοίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ