today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Κορωνοϊός: Εντατικοί έλεγχοι σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι με 19 κρούσματα

Σε καραντίνα τέθηκε ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι, στον οποίο εντοπίστηκαν την Τετάρτη 19 κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θετικοί διαγνώστηκαν 18 φιλοξενούμενοι και ένα μέλος του προσωπικού.

Λόγω του επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ.

Ελεγχοι στους οίκους ευγηρίας στην Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν και όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει για αυτοψία στη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια όπου θα διεξαχθούν τεστ μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε. Η δομή τέθηκε την Τετάρτη σε καθεστώς πλήρους καραντίνας για 14 ημέρες.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο 40χρονος Σομαλός δεν είχε πολλές επαφές, ωστόσο το κλιμάκιο του Οργανισμού θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στο ΚΥΤ αλλά και στην Λέσβο γενικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Επανέλαβε ότι τα τεστ που γίνονται στην χωρά ημερησίως έχουν εκατονταπλασιαστεί, επισημαίνοντας ότι στην αρχή διεξάγονταν 500, 700 ή 800 τεστ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ